Στουρνάρας: Η Ιταλία φταίει για την πτώση των μετοχών των τραπεζών
«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του για το πτωτικό ράλι των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες, που προκαλεί και πολιτική κόντρα.
Εν τω μεταξύ, πηγές απο το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα, τις οποίες επικαλείται ο "Ελεύθερος Τύπος", αναφέρουν ότι «ο Διοικητής της ΤτΕ συνεργάζεται άψογα και σε καθημερινή βάση με το οικονομικό επιτελείο και αδιαφορεί για τις επιθέσεις άσχετων με το θέμα», ξεκαθαρίζοντας ότι ο Διοικητής της ΤτΕ δεν προτίθεται να απαντήσει στις βολές που δέχεται από στελέχη της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας μιλά σχεδόν καθημερινά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Επικρατείας που ανέλαβε πρόσφατα την αρμοδιότητα των τραπεζών Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο.
Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι επιθέσεις στον κεντρικό τραπεζίτη κάνουν ζημιά στις αγορές, καθώς «παρουσιάζεται μία εικόνα πολέμου για να ικανοποιηθεί το φανατισμένο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο διοικητής της ΤτΕ συνεργάζεται άψογα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά αυτή η κατάσταση κάνει ζημιά έξω». Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να εκτιμά ότι ως κεντρικός τραπεζίτης δεν θα πρέπει να σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, υπό την επισήμανση ότι -σε κάθε περίπτωση- οι τράπεζες «δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα», καθώς «έχουν περάσει τα stress tests» και «δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό». Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να αποδίδει τις τελευταίες εξελίξεις σε μια «διεθνή αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς, με την Ελλάδα να επηρεάζεται περισσότερο».
Μείωση του ELA στα 5 δις ευρω
Στις 9 Οκτωβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δις ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δις ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.