LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2018 15:17 | Ανανέωση: 04 Οκτωβρίου 2018 21:00

Με το βλέμμα στις μετοχές των τραπεζών το Μαξίμου

Τα μηνύματα Δραγασάκη και Τσακαλώτου. Έρευνα απο την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με δηλώσεις Μητσοτάκη από την ΔΕΘ το σχόλιο της ΝΔ. Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΤΩΣΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και δη στην πορεία των τραπεζικών μετοχών βρίσκεται η Κυβέρνηση μετά την «μαύρη Τετάρτη» για τον τραπεζικό κλάδο, που σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου, όπου έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν ανησυχεί, χάρη στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, απέδωσε σε κερδοσκοπικά παιχνίδια τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών, ενώ προανήγγειλε την επίσπευση υλοποίησης του σχεδίου παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Λίγες ώρες αφότου το Μαξίμου ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, η Επιτροπή ξεκίνησε έλεγχο, ερευνώντας το ενδεχόμενο χειραγώγησης των μετοχών μέσω του short-selling.

'Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης, στο «Πρακτορείο 104,9 FM», την Τετάρτη «υπήρξαν κινήσεις, οι οποίες εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο συγκεκριμένο έκτακτο μεγάλο γεγονός». Ωστόσο, όπως είπε «δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας», ενώ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω κινήσεων short-selling».

Χρηματιστήριο

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε τους πάντες να πάψουν τα πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πρακτική» και σημειώνοντας ότι η στάση όλων πρέπει να είναι προσεκτική, όπως της Κυβέρνησης. 

Τσακαλώτος: δεν καταρρέουν οι τράπεζες

Εκτακτη σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης συγκάλεσε γύρω στις 15:30 της Πέμπτης, στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, αν επισήμως, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η σύσκεψη αφορούσε θέματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια», επεσήμανε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση.

Ευκλ. Τσακαλώτος - βουλή

«Όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει τους στόχους τους για τα κόκκινα δάνεια και τους έχουν ξεπεράσει, πέρασαν τα stress tests και είναι με επάρκεια ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων», είπε και πρόσθεσε πως αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα που κοιτούν οι επενδυτές και όχι όσοι θέλουν να σορτάρουν.

Επεσήμανε πάντως, πως οι τράπεζες έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, καθώς πρέπει να συνεχίσουν αγώνα μείωσης των κόκκινων δανείων. «Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα "thinking capacity" για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, είναι μέσα η ΤτΕ, το ΤΧΣ και η Ένωση Τραπεζών και ως κυβέρνηση συζητάμε με όλους και συναινετικά θεωρούμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι και αλήθεια», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ

Ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε με δριμύτητα την αντιπολίτευση ότι παίζει παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών για το θέμα των συντάξεων, επισημαίνοντας πως είμαστε κοντά στο να μη μειωθούν. «Είμαστε πολύ κοντά να το καταφέρουμε, εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία για αυτόν τον λαό και να αντιστρέψουμε ό,τι τον έχει ταλαιπωρήσει, εσείς παίζετε με τον πόνο τους για να κερδίσετε ένα πόντο στην  πολιτική σκακιέρα», είπε προς ΝΔ και ΔΗΣΥ.  

Η ΝΔ σχολίασε την κατάσταση με ένα απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στις 156 Σεπτεβρίου, όποτε είχε αναφέρει «ο κ. Τσίπρας πρακτικά παραδίδει μια χώρα η οποία βρίσκεται εκτός αγορών, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους να ξεπερνά κατά πολύ το 4%. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδος για να μπορούμε να δανειζόμαστε επιτέλους, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα».

Η Κυβέρνηση κατηγορεί την ΝΔ για προσπάθεια υπονόμευσης, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει «Στο Κόκκινο», ότι «η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις. Νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει όλο αυτό το καταστροφολογικό σενάριο το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν θα βγει στη ΝΔ αυτή η επιχείρηση υπονόμευσης».

 

Η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και αμέσως μετά είπε ότι «παρά το αφήγημα της Κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην οικονομία, υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας. Η ανάπτυξη καρκινοβατεί, οι επενδύσεις δεν έρχονται, τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά, το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται. Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση δεν μπορεί. Είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί η ευστάθεια του Τραπεζικού Συστήματος χωρίς την κοινωνική αναταραχή μαζικών πλειστηριασμών. Η πρότασή μας για την δημιουργία μιας Bad Bank που θα διαχειρισθεί τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών, είναι απόλυτα επίκαιρη».

 «Τελικά ο κ.Τσίπρας και οι επιτελείς του βαράνε τα νταούλια, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να χορεύουν στο δικό τους ρυθμό», αναφέρει ο Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Καθησυχαστικά πάντως, εμφανίζονται στελέχη των συστημικών τραπεζών, λέγοντας ότι αυτές ειναι θωρακισμένες και διαρκώς ενισχύονται μέσω της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των κοκκινων δανείων και της μόχλευσης κεφαλαίων 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο