LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2018 16:50

ΣΕΒ: Και όμως, οι μισθοί κι η παραγωγικότητα αυξάνονται ...χωρίς κρατική παρέμβαση!

Τονίζει ότι απαιτείται αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, ώστε να αποφευχθούν υπέρογκες και μη βιώσιμες αυξήσεις μισθών.

ΣΕΒ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΣΑΣ

Την ανάγκη να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα όλων - Πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων - ώστε να αποφευχθούν υπέρογκες και μη βιώσιμες αυξήσεις μισθών πέραν των ορίων που θέτει η αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του.

Όπως αναφέρει, «Στην χώρα μας η κανονικότητα αυτή στη σχέση μισθών και παραγωγικότητας απειλείται, σήμερα, στο βαθμό που παγιωθούν εκ νέου βλαπτικές πρακτικές του παρελθόντος στην αγορά εργασίας, όπως η διαμόρφωση μισθών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες της οικονομίας, οι αλόγιστες επεκτάσεις συλλογικών συμβάσεων από διαιτητικές αποφάσεις ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που δεν ικανοποιούν κανόνες αντιπροσωπευτικότητας κ.ο.κ.».

Προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη απειλεί όχι μόνο να εκτροχιάσει την παρούσα αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και να δυναμιτίσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότησης. «Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένο και προκειμένου να επιβιώσει, και μαζί του οι τράπεζες, πρέπει να αναδιαρθρωθεί αξιοποιώντας και εργαλεία όπως π.χ., η υπερίσχυση μιας επιχειρησιακής σύμβασης έναντι μιας κλαδικής», αναφέρει.

AP - Moodys

Αφού επικαλείται την πρόσφατη απόφαση της Moody’s να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επειδή «η οικονομική κατάσταση της χώρας κρίνεται ως ιδιαιτέρως εύθραυστη», αλλά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ήδη καταγράφουν αυξήσεις μισθών - χωρίς οιαδήποτε παρέμβαση - που συμβαδίζουν με την πορεία της παραγωγικότητας σε κλάδους που μπορούν να τις αντέξουν, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει:

«Επιτυχημένες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ικανοποιημένους εργαζόμενους. Καμία επιχείρηση που πηγαίνει καλά και μπορεί να δώσει αυξήσεις δεν θα αρνηθεί να το πράξει. Σε αυτό το πλαίσιο, αν μη τι άλλο, η ουσιαστική συζήτηση που θα έπρεπε σήμερα να γίνει από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της επιχειρηματικότητας, αφορά στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγικότητας, που ακόμη παραμένει καθηλωμένη. Μόνο έτσι η ευημερία των εργαζομένων θα αποκτήσει γερά θεμέλια!»

Νησιά - ΦΠΑ - ταμειακή μηχανή - απόδειξη

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρονται τα εξής:

«Η καλή πορεία των εσόδων υποστηρίζεται κυρίως από το μέτρο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά νησιών και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ συνεχίζεται και η αύξηση των δαπανών διατηρώντας πάντως την υπεραπόδοση του πλεονάσματος.

Ο δυναμισμός των εξαγωγών αγαθών πλην καυσίμων και πλοίων κατά το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2018 (+12,4%) και η καλή πορεία του τουρισμού (+17% στις εισπράξεις και +14,6% στις αφίξεις) συνεχίζουν να επηρεάζουν θετικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ παράλληλα και οι εισπράξεις από μεταφορές παρουσιάζουν αξιόλογη άνοδο (+14,2%), κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (+9%) αυξάνονται, σε απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις αντίστοιχες εξαγωγές, μεγεθύνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία εμφανίζεται αυξημένος τον Αύγουστο (841,5 χιλ., έναντι 827,5 χιλ. τον Αύγουστο του 2017), γεγονός το οποίο πιθανώς σχετίζεται με την έναρξη των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης ή και με την χρονική μετατόπιση εποχικών προσλήψεων και αποχωρήσεων, ιδίως στον τουρισμό, πιο νωρίς φέτος.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρούμπιο: Παραγωγικές οι συζητήσεις στη Φλόριντα - Μένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει23:59Ρέθυμνο: Μεγάλη φωτιά σε κατάστημα στην Καλλιθέα (εικόνες)23:47Στις Βρυξέλλες αύριο ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ23:34Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Θεαματικό ντέρμπι για... γερά νεύρα και επικράτηση της Ένωσης23:20Λακωνία: Εξερράγη φιάλη υγραερίου σε καφετέρια στη Νεάπολη (βίντεο)23:06Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ δύο ανδρών και μιας γυναίκας (εικόνες)22:52Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Φλόριντα για το Ουκρανικό - Συμφωνία στα τελικά σημεία του σχεδίου θέλουν οι ΗΠΑ22:38Ηλεία: Σοβαρό τροχαίο στη Γαστούνη - Στο Νοσοκομείο δύο γυναίκες (εικόνες)22:24Έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας οι αγρότες – Απαιτούν την απελευθέρωση των συναδέλφων τους 22:10ΠΑΟΚ: Τεράστιο "διπλό" με ανατροπή και 10 παίκτες21:56Κινητοποιήσεις αγροτών – Λάρισα: Στα δύο "κόπηκε" η Ελλάδα21:42"Δύο στα δύο" και κορυφή για την Εθνική21:28Έκρηξη χειροβομβίδας στη Ρόδο: Μήνυμα στήριξης από τον πατέρα του Ραφαήλ στον 39χρονο21:14F1: Παράταση στην αγωνία, μετά το θρίαμβο του Φερστάπεν στο Κατάρ21:10Ο αντιπρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Λάρισας στον ΑΝΤ1 - Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε21:00Επιστροφή Ενοικίου: Viral το βίντεο του Νίκου Ρογκάκου στο Tik Tok του ant1news20:46Τραγωδία στην Αρτέμιδα: Είχε προκαλέσει και άλλο τροχαίο ο 29χρονος20:32ANT1 Sports: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 20:18Λάρισα - Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο νοσοκομείο δύο άτομα έπειτα από επεισόδια με την αστυνομία (βίντεο)20:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:50
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο