Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και εκτός μνημονίου ζητά η αγορά
Το τέλος της Οδύσσειας των Μνημονίων κήρυξε σήμερα ο Πρωθυπουργός από την Ιθάκη, κάνοντας λόγο για ημέρα λύτρωσης και αφετηρία νέας εποχής. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και εκτός μνημονίου.
"Τα μνημόνια είναι πίσω μας αλλά η μάχη για την οικονομία μπροστά" τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας χαρακτηρίζει μονόδρομο τις μεταρρυθμίσεις.
"Τα μνημόνια βρίσκονται πια πίσω μας. Όμως, η μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση συνεχίζεται. Η έκβασή της είναι, πλέον, δική μας ευθύνη και απαιτεί συναίνεση, συνεργασία, δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και δράσεων, με στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Ενώ, είναι αναγκαίο να μην επανέλθουμε σε λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος" σημειώνει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει:
"Θεμελιώδης προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανάπτυξης είναι η μείωση της φορολογίας, η οποία θα υποστηριχθεί από τη συγκράτηση μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών. Ακόμη, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστωτική επέκταση, είναι καίριας σημασίας ζητούμενο η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και, κυρίως, η ταχύτερη αποκατάσταση της παροχής πιστωτικής γραμμής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικά επιτόκια. Στον τομέα της ασφάλισης, είναι απαραίτητη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα πρέπει να διατηρηθούν, ενώ το ύψος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδεθεί με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την προσέλκυση και τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων. Όσον αφορά τις υποδομές, θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης για σημαντικά έργα μεταφορών, καθώς και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την άμεση εκτέλεση περιβαλλοντικών έργων και έργων οδοποιίας. Δεν ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη της οριστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".
O Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζει ότι η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας, εννέα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
"Οι κινήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αυτή εκφράζεται κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση, θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας απέναντι στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και θα καθορίσουν την πορεία της στα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο μέρος του βάρους των μέτρων λιτότητας, δεν έχουν το περιθώριο να δουν να γίνονται άλλα λάθη. Η χώρα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής στο μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων εκείνων, οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, έχοντας δημιουργήσει για το μέλλον ένα απόλυτα υγιές παραγωγικό μοντέλο.
Έτσι, θα οδηγηθούμε ταχύτερα στη βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε και να βρεθούμε σε θέση να αποσύρουμε το συντομότερο δυνατό τα μέτρα λιτότητας, που έπονται (βλ. μείωση συντάξεων και αφορολογήτου), και να πείσουμε τους Έλληνες, που εγκατέλειψαν τη χώρα στη διάρκεια της κρίσης, να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής για την Ελλάδα. Το τέλος του δρόμου της κρίσης θα το δούμε μόνο αν δείξουμε την απαιτούμενη των περιστάσεων σοβαρότητα και δεν παρασυρθούμε και πάλι από παροχολογία που την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά" καταλήγει ο κ. Κόλλιας.