Μητσοτάκης: τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων
Με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επιζητούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με τον ρόλο των επιμελητηρίων, με την συντριπτική πλειονότητα των προέδρων να επισημαίνουν ότι παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει ζοφερή και τα προβλήματα εντείνονται αντί να λύνονται, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ενημέρωση από τη ΝΔ.
Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των προέδρων των επιμελητηρίων ήταν:
-Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο απλό και -κυρίως- σταθερό φορολογικό σύστημα.
-Η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως τόνισαν οι περισσότεροι πρόεδροι «δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση να καταβάλει το 70% ή και το 75% των εσόδων της σε φόρους και εισφορές».
-Η απλούστευση του αδειοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.
-Η ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, όπως τονίστηκε, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική έναντι των άλλων χωρών που έχουν ανάλογη παραγωγή.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξήγησε ότι το σύνολο των κεντρικών αυτών αιτημάτων, έχουν ήδη περιληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ απάντησε και σε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Μεταξύ άλλων επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για τη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, συμφωνώντας ότι «το άθροισμα της επιβάρυνσης φόρων και εισφορών είναι σήμερα μη διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Δημοσιοποίησε επίσης την πρόθεσή του να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα μία τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη.
Παράλληλα δεσμεύθηκε και για την άμεση επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ώστε η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Και επειδή, όπως είπε, οι πολιτικές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να είναι οριζόντιες, προανήγγειλε ότι ο υπουργός της Ν.Δ. που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, θα έχει ως έδρα το Μαξίμου, όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τέλος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους 42 προέδρους των επιμελητηρίων τις αμέσως επόμενες ημέρες να του στείλουν από τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που ο καθένας ιεραρχεί ως σημαντικότερες για να βελτιώσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων ανά κλάδο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά και το σημαντικότερο έργο υποδομής που κατά την άποψή τους πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ανά νομό.
Δεσμεύθηκε μάλιστα η χθεσινή ανταλλαγή απόψεων να θεσμοθετηθεί και να συναντάται με τους προέδρους των επιμελητηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.