Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για την εμπορική χρήση του όρου “Μακεδονία”
Μακεδονικά προϊόντα στον …αέρα, επιχειρηματίες γεμάτοι απορίες και ερωτήματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Εταιρίες που εμπορεύονται από χαλβά και μαρμελάδες, μέχρι κρασιά, ζαχαρωτά, σωλήνες και μάρμαρα, φαίνεται πως μπαίνουν σε μπελάδες.
Ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρίας πιπεριών Φλωρίνης, Πέτρος Ναουμίδης, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «ένα προϊόν με ετικέτα που λέγεται Μακεδονία, σκοπιανό, των Σκοπίων, κι ένα προϊόν με μια ελληνική ετικέτα που λέγεται Μακεδονία ή δυτική Μακεδονία, έχει μια τεράστια διαφορά στο κομμάτι της αξίας, δεν μπορεί να είναι το ίδιο, δεν υπάρχει ισορροπία στο κομμάτι αυτό».
Εμπορικά σήματα και επωνυμίες, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εάν επικυρωθεί και ισχύσει τελικά η συμφωνία, καθώς θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της ονομασίας των τοπικών προϊόντων, που θα είναι μακεδονικά, από ποια όμως Μακεδονία;
Ο Πρόεδρος του αγροτικού οινοποιητικού συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ, Γιώργος Φουντούλης, δήλωσε στον ΑΝΤ1, «εξάγουμε σε 30 χώρες αυτά τα προϊόντα κι αν βγει με Γαία Μακεδονία και τα Σκόπια καταλαβαίνεται τι θα γίνει στην αγορά. Θα χάσουμε μερίδιο οπωσδήποτε και βέβαια φορολογικά εμείς είμαστε στα ύψη με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, πράγμα που δεν θα το έχουν στα Σκόπια. Θα είμαστε απολύτως μη ανταγωνιστικοί τι σημαίνει αυτό; Ταφόπλακα για μας».
Επιχειρηματίες που εξάγουν προϊόντα με μακεδονική ταυτότητα, ανησυχούν πως θα χάσουν μεγάλο μέρος της αγοράς, από τον αθέμιτο όπως λένε ανταγωνισμό.
Μέσα στο 2019 αναμένεται να συσταθεί ομάδα ειδικών, με εκπροσώπους και των δυο χωρών, που θα αναλάβει εντός τριετίας να λύσει και το θέμα της ονομασίας των τοπικών προϊόντων.
ΣΒΒΕ: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».
Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (ΕΕ)
Τέλος, και επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.