LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2018 16:18

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για την εμπορική χρήση του όρου “Μακεδονία”

Ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΒΒΕ. Τι θα γίνει με τα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Προιόντα - ΣΕΒΕ - Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Μακεδονικά προϊόντα στον …αέρα, επιχειρηματίες γεμάτοι απορίες και ερωτήματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Εταιρίες που εμπορεύονται από χαλβά και μαρμελάδες, μέχρι κρασιά, ζαχαρωτά, σωλήνες και μάρμαρα, φαίνεται πως μπαίνουν σε μπελάδες. 

Ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρίας πιπεριών Φλωρίνης, Πέτρος Ναουμίδης, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «ένα προϊόν με ετικέτα που λέγεται Μακεδονία, σκοπιανό, των Σκοπίων, κι ένα προϊόν με μια ελληνική ετικέτα που λέγεται Μακεδονία ή δυτική Μακεδονία, έχει μια τεράστια διαφορά στο κομμάτι της αξίας, δεν μπορεί να είναι το ίδιο, δεν υπάρχει ισορροπία στο κομμάτι αυτό».

Εμπορικά σήματα και επωνυμίες, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εάν επικυρωθεί και ισχύσει τελικά η συμφωνία, καθώς θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της ονομασίας των τοπικών προϊόντων, που θα είναι μακεδονικά, από ποια όμως Μακεδονία;

Ο Πρόεδρος του αγροτικού οινοποιητικού συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ, Γιώργος Φουντούλης, δήλωσε στον ΑΝΤ1, «εξάγουμε σε 30 χώρες αυτά τα προϊόντα κι αν βγει με Γαία Μακεδονία και τα Σκόπια καταλαβαίνεται τι θα γίνει στην αγορά. Θα χάσουμε μερίδιο οπωσδήποτε και βέβαια φορολογικά εμείς είμαστε στα ύψη με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, πράγμα που δεν θα το έχουν στα Σκόπια. Θα είμαστε απολύτως μη ανταγωνιστικοί τι σημαίνει αυτό; Ταφόπλακα για μας».

Επιχειρηματίες που εξάγουν προϊόντα με μακεδονική ταυτότητα, ανησυχούν πως θα χάσουν μεγάλο μέρος της αγοράς, από τον αθέμιτο όπως λένε ανταγωνισμό.

Μέσα στο 2019 αναμένεται να συσταθεί ομάδα ειδικών, με εκπροσώπους και των δυο χωρών, που θα αναλάβει εντός τριετίας να λύσει και το θέμα  της ονομασίας των τοπικών προϊόντων.

Βιομηχανία

ΣΒΒΕ: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (ΕΕ)

Τέλος, και επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κύπρος: Θύελλα αντιδράσεων, από βίντεο για φερόμενες μίζες - Λόγο για μοντάζ κάνει η Προεδρία13:38Μακρόν: Η χώρα του θα ψηφίσει "κατά" της συμφωνίας ΕΕ - Mercosur επικαλούμενος "ομόφωνη πολιτική απόρριψη"13:24Ηράκλειο: Πτώμα 56χρονης σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο13:10Πάνος Ρούτσι για Καρυστιανού: Εγώ τον αγώνα που έκανα, δεν τον έκανα για να μπω σε κόμμα12:56Ολυμπιακός: Στις 17 Μαρτίου ο εξ' αναβολής αγώνας με την Φενερμπαχτσέ 12:42Ο Τραμπ είπε ότι ακύρωσε δεύτερο κύμα επιθέσεων στη Βενεζουέλα12:28Ιωάννινα: Ξεκίνησε έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη12:14Κραν Μοντανά: Ημέρα πένθους σήμερα - Οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπήσουν σε όλη την αλπική χώρα12:00Μπλόκα: Σε ποια σημεία άνοιξαν τους δρόμους οι παραγωγοί και πού συνεχίζονται οι αποκλεισμοί11:46Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του '8011:32Μετρό Αθηνών - Γραμμή 2: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 11 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου 11:18Θεσσαλονίκη: 23χρονη κατηγορεί τον πρώην σύντροφό της για βιασμό, εκδικητική πορνογραφία και παράνομη κατακράτηση11:04ΝΒΑ: Αναβλήθηκε λόγω υγρασίας ο αγώνας Σικάγο Μπουλς- Μαϊάμι Χιτ10:50Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του Χρήστου Πολίτη: Διέγραψε μια γόνιμη πορεία δεκαετιών στην Τέχνη10:36Μπλόκα Αγροτών: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της διέλευσης βαρέων οχημάτων στο Μουργκάνι10:22Όρος Αιγάλεω: Καταγγελία για επίθεση λύκων στα όρια του αστικού ιστού10:08Άγιος Παντελεήμονας: Άγριος καυγάς μεταξύ ανηλίκων κοριτσιών - Θύμα μια 16χρονη09:54Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 16χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου09:40Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται η γέφυρα Πανοράματος - Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της εσωτερικής περιφερειακής09:26Βενεζουέλα: Συνομιλίες της προέδρου της χώρας με τον πρεσβευτή της Κίνας09:12
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο