Πολυνομοσχέδιο: τι αλλάζει για φόρους, εξωδικαστικό, δημόσια περιουσία και κρατικά διαθέσιμα
Υποχρεωτική καθίσταται η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από όλους τους κρατικούς φορείς και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς. Μάλιστα για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους (Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού), έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση των λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Επίσης «κόβεται » στο μισό το ποσό των δανείων που θα δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ήτοι 720 εκατ. ευρώ από 3% που είναι φέτος 1,440 δισ. ευρώ).
Ακόμα, προβλέπεται η υπογραφή του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του δανείου των 25 δισ. από τα 86 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τον ESM. Με αυτό τον τρόπο δρομολογείται η επέκταση της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του 2015 προκειμένου να περιληφθεί στα συμβαλλόμενα μέρη και το Υπερταμείο.
Οι αλλαγές που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, θα έρθουν στη Βουλή μαζί με τις νέες αντικειμενικές αξίες την επόμενη εβδομάδα.
Οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου
Οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με το οποίο ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος προβλέπουν:
- Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
- Παρέχεται η δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι κάνουν έναρξη εργασιών να υπαχθούν απευθείας στο καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ.
- Σήμερα η απαλλαγή από το ΦΠΑ αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ .
- Θα πληρώνουν αποζημίωση στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.
- Για τους περιστασιακά εργαζόμενους ισχύει το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.
- Προβλέπεται «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του νόμου που δημιουργεί «έμφραγμα» στα δικαστήρια. Έτσι, ο οφειλέτης υποχρεώνεται, μεταξύ άλλων, να παραιτηθεί από το τραπεζικό του απόρρητο (ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι διάδικοι) καθώς και να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση περί μη πτωχευτικής διαδικασίας.
- Θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για τις κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από τις δαπάνες που πραγματοποιούνται εκπίπτει το 30% αλλά το συνολικό ποσοστό έκπτωσης με παραστατικά δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% των δαπανών
Oι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης για νέους έως 30 ετών εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα προσαυξημένες κατά 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά θέση εργασίας, εφόσον προκύπτει αθροιστικά:
α) αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους και
β) αύξηση της μισθολογικής δαπάνης σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου έτους.
Ακόμη, με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:
- Ρυθμίζεται το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας ώστε ο μεσολαβητής να έχει δυνατότητα να απόσχει άπαξ αιτιολογημένα από την υποβολή πρότασης, οδηγώντας τα μέρη εκ νέου σε διαπραγματεύσεις 3-6 εργάσιμων ημερών. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ο μεσολαβητής κοινοποιεί αιτιολογημένη πρόταση μεσολάβησης. Για τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ορίζεται πως η προσφυγή μπορεί να γίνεται “από οποιοδήποτε μέρος αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος.
- Aπαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες που παραχωρούν δωρεάν τη χρήση κατοικίας επιφάνειας έως 200 τετραγωνικών μέτρων
- Η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
- Τα φυσικά πρόσωπα, που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών, και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής , απαιτείται η κατάθεση εγγύησης το ύψος της οποίας συναρτάται με το ύψος της φοροδιαφυγής, το λόγο. της αναστολής και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης 15.000 ευρώ.
- Φυσικά πρόσωπα τα οποία προχωρούν σε τρεις αγοραπωλησίες μετοχών στη διάρκεια ενός εξαμήνου, δεν θα θεωρείται για αυτές τις πράξεις ότι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν θεωρούνται «επιχειρηματική συναλλαγή» τρεις αγοραπωλησίες μετοχών που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου.
- Η μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την απόκτηση για πρώτη φορά εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως υποχρέωσης έναρξης εργασιών και όχι σε άλλες.
Εξωδικαστικός
Αυξάνεται στις 250.000 ευρώ από 100.000 ευρώ το ποσό της οφειλής προς ασφαλιστικά ταμεία και αντίστοιχα προς την Εφορία και ταυτόχρονα σε ρύθμιση μπορούν να μπουν και οι οφειλές του 2017 (αντί 31/12/2016) προς Δημόσιο και τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές). Ειδικότερα μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις οι οφειλές προς την Εφορία που βεβαιώθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που γεννήθηκαν μέχρι τις 31/12/2017. Προβλέπεται εξάλλου ότι οι ομόρρυθμοι εταίροι θα μπορούν να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές.
Νόμος Κατσέλη
Aν ο οφειλέτης καθυστερεί την πληρωμή τουλάχιστον τριών μηνιαίων δόσεων που ορίστηκαν για το διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, τότε αυτομάτως θα παύει να ισχύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση ο πιστωτής να έχει στείλει εξώδικη όχληση στον οφειλέτη. Οι πιστωτές (τράπεζες) θα μπορούν να αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δικαιούχων οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη να καταθέτουν αίτηση είσπραξης του ποσού που επιδοτεί το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων Παρέχεται δικαίωμα στους εγγυητές που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους, όπως προκύπτει από την εγγύηση, να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής.
Αφορολόγητο - Μειώσεις συντάξεων
Το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί από 1-1-2020 θα αφαιρέσει από τους μισθωτούς και συνταξιούχους 1,920 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων) αγγίζει τα 2,882 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων δημοσίου. Επιπλέον έσοδα 254 εκατομμύρια ευρώ έως το 2022 προβλέπονται από τα παιγνιομηχανήματα του ΟΠΑΠ και ακόμη 12 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας. Tα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα 2 δισ. ευρώ, 1,2 δισ. ευρώ το 2019, 238 εκατ. ευρώ το 2020, 212 εκατ. ευρώ το 2021 και 270 εκατ. ευρώ το 2022.
Αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη
Το νομοσχέδιο, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου με δεδομένη την επιδίωξη της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου, καθώς η Βουλή θα πρέπει μέσα σε τέσσερις ημέρες να έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση και επεξεργασία των διατάξεων στις αρμόδιες Επιτροπές και εν συνεχεία στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο, θα τεθεί σε επεξεργασία αρχικώς στις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές –Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης- και κατόπιν θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας.
Συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, στις 12:00, ξεκινάει στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Το πρωί της Τρίτης, 12 Ιουνίου, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.
Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 15:00, με την ψήφισή του.
Πηγή: Real.gr