LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 31 Μαΐου 2018 14:46

Αποστάσεις Κουτεντάκη από την “καθαρή έξοδο”

Μετά το τέλος του προγράμματος θα προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Τι είπε για τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ

«Η λέξη «καθαρή» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει», ανέφερε στη Βουλή ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης για να συμπληρώσει ότι στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη «καθαρή», γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο».

Ο κ. Κουτεντάκης ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή επί των τριμηνιαίων Εκθέσεων που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2017 – Μαρτίου 2018, επεσήμανε ωστόσο, πως «αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο εποπτείας που το συνοδεύει θα τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας».

Σε ότι αφορά στην επόμενη ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος, απέκλεισε πως θα υπάρξει γενικότερη χαλάρωση και είπε πώς οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. «Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η εφαρμογή συγκεκριμένων προνομοθετημένων μέτρων είναι θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Ρωτήθηκε για τις μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο και απάντησε πως πρόκειται για μέτρα που συμφωνήθηκαν και νομοθετήθηκαν προληπτικά και πως τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας αν γίνει κάποια αλλαγή.

Ο κ. Κουτεντάκης δέχθηκε ερωτήσεις και για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης. Τόνισε πως δεν θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς όπως είπε, δεν το βάζει στο τραπέζι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Έριξε ωστόσο, το μπαλάκι στους δανειστές, λέγοντας ότι είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τη στάση των πιστωτών, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. «Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα γενικότερα στην οικονομία», είπε και επεσήμανε την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. «Οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για να διορθωθούν, και αυτό πρέπει να συνεπάγεται κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον πάνω σε γενικές κατευθύνσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.    

Κίνημα Αλλαγής: καταρρέει το παραμύθι της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως «τελικά μόνο ο κ. Τσίπρας έχει απομείνει να υποστηρίζει το παραμύθι περί καθαρής εξόδου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήρθε με τα σειρά του να διαψεύσει τα κυβερνητικά ψέματα αναφέροντας στην έκθεσή του ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσουν στον καθορισμό ενός νέου πλαισίου εποπτείας οι ακριβείς όροι του οποίου θα καθοριστούν από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες».

Είναι σαφές πως καταρρέει το παραμύθι της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, όσο και τέλος των μνημονίων, την ώρα που μας οδηγούν σε ένα, επί της αρχής προσυμφωνημένο, τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Λιόν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς00:12Ιταλία: Πρόστιμο για “μαύρη αγορά” εισιτηρίων στο Κολοσσαίο23:55Ολυμπιακός – Μακάμπι: Νίκησαν και “κλείδωσαν” την πρωτιά οι Πειραιώτες23:42Αυστραλία: Γέννησε το παιδί μιας άλλης γυναίκας από λάθος της κλινικής εξωσωματικής23:28Νάξος: Γλίστρησε κι έκανε βουτιά θανάτου σε γκρεμό23:15Απειλούμενες Χελώνες 100 ετών έγιναν γονείς για πρώτη φορά 23:01Φεστιβάλ Καννών: Ανακοινώθηκαν οι 19 συμμετοχές22:48Ρονάλντο: Σκοράρει… και στον κινηματογράφο22:34Ιταλία: Η Prada εξαγοράζει τον οίκο μόδας Versace22:21Τι είναι ο αυτισμός με απλά λόγια22:07“Πόλεμος” για τις λεωφορειολωρίδες - Τί ζητούν οι οδηγοί ταξί;21:54Μόντε Κάρλο: Ο Τσιτσιπάς πέρασε με περίπατο… στους “8”21:40Λονδίνο: Ανοίγει ξανά το θρυλικό Studio One στα Abbey Road21:26Καιρός: Με συννεφιά θα κυλήσει η Παρασκευή21:13Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μέλος διεθνικής εγκληματικής ομάδας που εισήγαγε στη χώρα κάνναβη μέσω ταχυδρομικών δεμάτων21:00Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτρια20:45Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”20:32Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με εντυπωσιακή άνοδο20:18Περού: 21χρονος ποδοσφαιριστής έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με αντίπαλο τερματοφύλακα (βίντεο)20:05Λονδίνο: Τοιχογραφία μεταπολεμικού καλλιτέχνη σώθηκε από κατεδάφιση19:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο