“Κλείδωσαν” επιδόματα και διαιτησία
Του Νίκου Ρογκάκου
Οριστικοποιήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του νέου επιδόματος στέγασης, που έχει προβλεφθεί ως αντίμετρο στις περικοπές συντάξεων από 1/1/2019. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί σε περίπου 500.000 με 550.000 νοικοκυριά και που σύμφωνα με την αναπληρώτρια υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα ωφελήσει περίπου 1,3 εκατ. πολίτες, έχει συμφωνηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.
Αυτό που έμενε ήταν να καθοριστεί το εισοδηματικό όριο, και αυτό κλείδωσε στα 8.000 ευρώ.
Η επιδότηση δεν θα αφορά μόνο το ενοίκιο αλλά και τη δόση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Το ανώτατο εισοδηματικό όριο για ένα άτομο θα είναι 8.000 ευρώ ενώ για μια οικογένεια, το ανώτατο όριο μπορεί να φθάσει έως και τα 24.000 ευρώ.
Όπως και στην περίπτωση των οικογενειακών επιδομάτων, ισχύει κλίμακα ισοδυναμίας για την προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Όμως, στην περίπτωση του επιδόματος στέγασης, και τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ως ενήλικες (συντελεστής 0,5).
Το ύψος του μηνιαίου (ατομικού) επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα και φθάνει έως τα 210 ευρώ.
Αλλά και στα εργασιακά, οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών και σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας διαμεσολάβησης, με στόχο να αποτρέπεται η προσφυγή στη διαιτησία.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε, στην αιτιολόγηση της διαιτητικής απόφασης να προστεθεί ως προϋπόθεση και η αγοραστική δύναμη του μισθού.