Λαγκάρντ: oι αγορές βλέπουν πολύ καλύτερα την Ελλάδα
«Ο ελληνικός λαός πέρασε οκτώ χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών» παραδέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά, πρόσθεσε η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της θέση
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, στη συνέντευξη τύπου για την έναρξη της Συνόδου του Ταμείου, στάθηκε στο γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας ότι η απόδοση του 10ετούς ήταν χθες κάτω του 4% «δείγμα ότι οι αγορές κοιτούν την Ελλάδα πολύ καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν», γεγονός κρίσιμο δεδομένου ότι το ιδιωτικό χρέος θα αντικαθιστά το δημόσιο.
Παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία ξεπέρασαν τις προβλέψεις του ΔΝΤ σημειώνοντας, ωστόσο ότι ορισμένα «δραστικά μέτρα» δεν ήταν στις συμβουλές του Ταμείου και ότι χρειάζονταν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι υπέρ περαιτέρω περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ανάφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να θέλει την διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων εντός των πλαισίων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί
Δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, τόνισε η κ. Λαγάρντ προσθέτοντας ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο.
Σε ότι αφορά τη θέση του ΔΝΤ σημείωσε ότι θέλει να βοηθήσει και θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί εντός του πλαισίου λειτουργίας του, χωρίς να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της.
Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ανάφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να θέλει την διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων εντός των πλαισίων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί.
Η σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑ
Παράλληλα, δήλωσε ότι ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών στην ανάπτυξη είναι μικρός, αλλά η ευρύτερη σύγκρουση της Κίνας με τις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, οι επενδύσεις και το εμπόριο αποτελούν αυτή την στιγμή έναν από τους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης και δεν πρέπει να δεχθούν πλήγμα.
Επανέλαβε, τέλος, πως σε σχέση με τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ βλέπει πιο πολλά σύννεφα στον οικονομικό ορίζοντα.