LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Απριλίου 2018 07:39

“Ζεσταίνεται” η αγορά ενόψει Πάσχα

Το δώρο του Πάσχα έδωσε ώθηση στην αγορά. Πού κινούνται οι τιμές. Αυξημένη κίνηση, αλλά και αυξημένοι έλεγχοι.

Πασχαλινή αγορά - Πάσχα - βιτρίνα - κατάστημα

Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση στη αγορά όσο πλησιάζουν οι μέρες για τον εορτασμό του Πάσχα. Η καταβολή του δώρου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα συμβάλει στην αύξηση της κίνησης στα καταστήματα για τις απαραίτητες αγορές ενώ οι χαμηλές τιμές, σύμφωνα με τους εμπόρους, αποδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται να ανταποκριθούν στην οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών.

Η έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.

«Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά» όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, αύριο Μεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι αν και οι αλυσίδες καταστημάτων, τα μεγάλα εμπορικά και τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν περισσότερες ώρες ανοικτά, ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι έλεγχοι θα είναι εκτενείς σε όλο το εύρος της αγοράς όλες τις ημέρες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 130 έλεγχοι, αυτές τις ημέρες, υπό τον συντονισμό ή με τη συνδρομή του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, οι έλεγχοι ΑΦΜ σε καταστήματα, εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο και σημεία εισόδου της χώρας θα προσεγγίσουν τους 1.000.

Πασχαλινή αγορά - Πάσχα

Σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος ζήτησε από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν τα προϊόντα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, όπου το κρέας πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες.

Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να παρατηρούν πως όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλε που αναφέρει ΕΛΛΑΣ, ενώ αντίστοιχα για τα κρέατα εισαγωγής από τρίτες χώρες, η σφραγίδα που φέρουν θα πρέπει να είναι ωοειδή αλλά σε χρώμα καστανό.

Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έχει επισημάνει ότι, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν ουσιαστικές τομές σε όλο τον κύκλο της αγοράς από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή. «Πρωταρχικό μέλημά μας, εκτός από την προστασία του καταναλωτή, είναι να προστατεύσουμε και τα ελληνικά προϊόντα διασφαλίζοντας ότι μπαίνουν στην αγορά με ισότιμους όρους» είχε τονίσει.

Πασχαλινή αγορά - Πάσχα

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης: «Το υγιές εμπόριο δεν φοβάται τους ελέγχους, αντίθετα τους θεωρεί απαραίτητους για τον περιορισμό του παρεμπορίου και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Η παραβατικότητα στο στεγασμένο εμπόριο είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα σε χαμηλό ποσοστό. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στη προσέγγιση της οικονομικής δυνατότητας του καταναλωτή και απόδειξη είναι η μείωση των τιμών από πέρυσι και η απορρόφηση μίας και πλέον μονάδας πληθωρισμού».

Υπενθυμίζεται ότι από τους ελέγχους που προαναφέρθηκαν, ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που συνδέονται με την προστασία του καταναλωτή και την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων, συγκαταλέγεται ο εντοπισμός και η κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων γεωργικών φαρμάκων σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια έρευνα εντοπίστηκαν λαθραία αλκοολούχα υγρά διαφόρων τύπων, ληγμένα προϊόντα που θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας, συσκευασίες καφέ διαφόρων εταιρειών και αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.

Επίσης, το ΣΥΚΑΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία και με υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση άνω των 2 τόνων οπωροκηπευτικών και περί των 16.000 τεμαχίων προϊόντων παραεμπορίου, στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.

Πάσχα - καταστήματα - μαγαζιά

Στα πλαίσιο του ανωτέρω επιχειρησιακού προγράμματος, δεσμεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 2.000 ζώα, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση ώστε να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου από τις Οικονομικές Υπηρεσίες και από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών.

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ αγοράέλεγχοιΠάσχα
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΜΥ - Byron: Βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι σε ανατολική και νότια Ελλάδα10:46Στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες10:32Δένδιας: Δημιουργούμε το πιο ισχυρό Ναυτικό στην ιστορία της Ελλάδας10:18Αίγινα: 82χρονος βρέθηκε σε παραλία χωρίς τις αισθήσεις του10:04Missing alert για την εξαφάνιση 36χρονου09:50Κακοκαιρία Byron: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί09:36Σεισμός 4.3 ρίχτερ ανοιχτά της Λακωνίας09:22Λάρισα: Έκτακτη ειδοποίηση 112 για υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα (εικόνες)09:08Παναθηναϊκός: Ήττα με πολλά λάθη - Ανύπαρκτοι οι Φαρίντ και Γιουρτσέβεν08:54Πτώση βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος Χαϊδαρίου08:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Δεκεμβρίου08:26Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:12Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε 29 παίκτες για το σκάνδαλο του παράνομου στοιχηματισμού στο ποδόσφαιρο23:59Παράταση και απλοποίηση διαδικασιών στο πρόγραμμα "Προσβασιμότητα κατ’ οίκον"23:50Κύπρος: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με αλλαγές σε πέντε κρίσιμα υπουργεία23:42Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου23:34Βραχνάς για τις οικογένειες το κόστος ενοικίου (βίντεο)23:26Θάσος: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από τον πρώην σύζυγό της 23:18Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών23:10Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοί 23:02
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο