Ξενόφος: έως τον Ιούνιο θα κριθεί εάν είναι εφικτός ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων
Η πρόοδος σε βασικές αποκρατικοποιήσεις έως τον Ιούνιο θα καθορίσει το κατά πόσον η Ελλάδα θα επιτύχει τον μνημονιακό στόχο για άντληση 2 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος στο Reuters.
Οι πωλήσεις κρατικών παγίων υπήρξε βασικός πυλώνας των τριών προγραμμάτων διάσωσης της χώρας από το 2010 και μετά, ωστόσο με τις πωλήσεις να γίνονται αργά, τα έσοδα των περίπου 5 δισ. ευρώ από το 2011 είναι λίγα σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ.
Τα βασικά εμπόδια ήταν η κρίση χρέους, η ισχυρή παρουσία εργατικών ενώσεων στο δημόσιο και η τεράστια γραφειοκρατία.
"Η περίοδος έως τον Ιούνιο είναι αρκετά κρίσιμη, καθώς θα δείξει ουσιαστικά κατά πόσον ο στόχος των 2 δισ. ευρώ είναι εφικτός", λέει ο κ. Ξενόφος.
Στο πλαίσιο του τελευταίο προγράμματος στήριξης, το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και να αποεπενδύσει από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, η μακρά διαδικασία αδειοδότησης από τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει καθυστερήσει τη συμφωνία ύψους 480 εκατ. ευρώ για επέκταση της παραχώρησης των αεροδρομίων για 20 χρόνια, έως το 2046, που αποτελεί προϋπόθεση για την πώληση ποσοστού στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτό τον μήνα, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι βασικοί μέτοχοι, το ελληνικό δημόσιο και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings συμφώνησαν να πωλήσουν από κοινού αθροιστικό ποσοστό τουλάχιστον 50,1% μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
"Ένας επιχειρησιακός εφιάλτης"
Το Reuters σημειώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη το 2015 στη βάση της δέσμευσης ότι θα αντισταθεί στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων για να λάβει το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Ένα ακόμα μεγάλο "εισιτήριο" είναι η μίσθωση για 99 χρόνια της παραθαλάσσιας έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε κοινοπραξία Αράβων και Κινέζων επενδυτών υπό την Lamda Development.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, απαιτούνταν για αυτό ενέργειες πολλών παικτών. Η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές της να ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τον Ιούνιο αλλά ο κ. Ξενόφος εκτίμησε ότι "το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι περίπου στο τέλος του έτους".
"Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά των επενδυτών, των εμπλεκόμενων μερών, των υπουργείων και τη δική μας... ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν έναν επιχειρησιακό εφιάλτη", δήλωσε ο κ. Ξενόφος.