Ακατάσχετη η μισή χρηματοδότηση των κομμάτων
Τροπολογία που προβλέπει ότι το 50% της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων και βουλευτών/ευρωβουλευτών, παραμένει ακατάσχετο, κατατέθηκε στη βουλή.
Σύμφωνα με την τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη το 50% της χρηματοδότησης είναι ανεκχώρητο έναντι τραπεζικών απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις ανεξάρτητα από το πότε αυτές δημιουργήθηκαν.
Η τροπολογία κατατέθηκε στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν:
Δεν προκαλεί έκπληξη η σκοπιμότητα σε συνδυασμό με την άγνοια, που πηγάζει από ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία έφτασαν να κάνουν λόγο για μείωση του ακατάσχετου των κομμάτων και να αναπτύσσουν «πιπεράτες» θεωρίες συνωμοσίας, αναφορικά με μια διευκρινιστική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα. Για άλλη μια φορά μετατρέπουν την αντιπολιτευτική τους διάθεση σε «πραγματικότητα». Για άλλη μια φορά είναι εκτός θέματος.
Η τροπολογία για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όπως λέει ο ίδιος ο νόμος, είναι καθαρά ερμηνευτική, δηλαδή δεν θεσπίζει τίποτα καινούργιο ούτε αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο παρά μόνο διασαφηνίζει το περιεχόμενο μιας διάταξης που ήδη ισχύει (αρ. 7 παρ. 7 του νόμου 3023/2002).
Επιπροσθέτως δεν έχει καμία σχέση με το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο ρυθμίζεται σε άλλο άρθρο (αρ. 1 παρ. 7 του νόμου 3023/2002) και είναι μόλις το 10% αυτής (δηλαδή 90% μπορεί να κατασχεθεί κανονικά από τις τράπεζες) ούτε έχει σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά αφορά μόνο αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά.Διότι εάν ένα δάνειο δεν εξυπηρετείται, το 50% του ανεκχώρητου δεν έχει καμία ισχύ ούτε προστατεύει το κόμμα που οφείλει, αλλά ισχύει το ακατάσχετο του 10%.
Με το ισχύον πλαίσιο μπήκαν κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ένα κόμμα το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται και η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών καθιστά σαφές προς όλους τι ακριβώς ισχύει για το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούνται τα κόμματα, η οποία τους χορηγείται για να επιτελέσουν τον ρόλο που τους αποδίδει το Σύνταγμα της Χώρας. Δηλαδή, ότι με το 50% της κρατικής χρηματοδότησης πρέπει να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των κομμάτων.