LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2018 13:51

“Όχι” στην προληπτική γραμμή από τις Βρυξέλλες

"Καρφιά" κατά ΔΝΤ για πρόωρα μέτρα και χρέος. Οι προκλησεις για την Αθήνα, οι κίνδυνοι και οι προοπτικές της οικονομίας.

Κομισιον

Η Ελλάδα είναι σε σωστή διαδικασία εξόδου, ωστόσο, η πρόκληση είναι να δούμε πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση, ανέφερε πηγή της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «η επιτυχής έξοδος είναι εφικτή αλλά μια βιώσιμη διαδικασία δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη». 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σε μεγάλο βαθμό έχουν διορθωθεί ανισορροπίες αλλά υπάρχει σημαντικό στοκ ακόμη όπως δημόσιο χρέος, κόκκινα δάνεια. Πολλά έχουν νομοθετηθεί αλλά μερικώς έχουν υλοποιηθεί». 

Για τη βιώσιμη διαδικασία ανάκαμψης υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, έλεγε η πηγή της Κομισιόν: 

  • Ελάφρυνση του χρέους. Η Ευρωομάδα έχει προχωρήσει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις.
  • Συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
  • Προκλήσεις μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο
  • Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και εξελίξεις στην Ιταλία
  • Πορεία των τεστ αντοχής των τραπεζών. Μόλις θα δούμε τα αποτελέσματα στην αρχή του Μάη θα εκτιμήσουμε τις καταστάσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας αλλά θα δούμε  τότε.
  • Τα 88 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση, και ειδικότερα η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων για τα δημοσιονομικά (συντάξεις και αφορολόγητο) .

Όπως είπε εδώ υπάρχει μια διαφορά με το ΔΝΤ και την Επιτροπή. «Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Επιτροπής για το πλεόνασμα δε θα έλθει πιο μπροστά το αφορολόγητο και θα υπάρξει το πακέτο των αντιμέτρων. Αν πιστέψουμε το ΔΝΤ όλα θα έλθουν για το 2019. Στο τέλος Απρίλη θα έχουμε δεδομένα και θα εκτιμήσουμε». 

Οι προκλήσεις 

Παράλληλα, τόνισε ότι ειδικά πρόκληση αποτελεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών. Αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά στην ενέργεια η εφαρμογή του target model. Αν έχουμε σε όλα αυτά καθυστερήσεις τότε θα είναι δύσκολο να είμαστε on time και να τηρήσουμε χρονοδιαγράμματα.

Επίσης ανέφερε ότι άλλη μια πρόκληση είναι το ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται σε μια συμφωνία πακέτο για χρέος, αξιολόγησης, έξοδος και μεταμνημονιακή εποχή, πολλά δηλαδή κράτη μέλη κτλ. Παράλληλα, ο ρόλος του ΔΝΤ. "Η μπάλα είναι στην πλευρά του Ταμείου, εμείς θέλουμε αλλά το Ταμείο πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστικό στο τι θέλει πχ για χρέος κτλ', σημείωσε.

Μετά το πρόγραμμα προκλήσεις

  • Να υπάρξει ιδιοκτησία του προγράμματος και να μην υπάρχουν ρίσκα ανάσχεσης πολιτικών κατά τις προεκλογικές περιόδους. Το είδαμε το 2013 αλλά και σε άλλες χώρες. Έχουν αλλάξει πολλά από το 2015. Τότε κάθε πολιτική που προτείναμε κατακρινόταν, τώρα έχουν καταλάβει. Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι θέμα επάρκειας διοίκησης πχ να μαζεύεις φόρους, να περιορίζεις δαπάνες πχ στην υγεία κι όχι να ιδεολογικοποιείς συνέχεια.
  • Το θέμα είναι η εφαρμογή. Υπάρχουν αδυναμίες στη δημόσια διοίκηση.
  • Ικανότητα να αντισταθεί κάποιος στις ομάδες συμφερόντων και στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Η αναπτυξιακή διαδικασία growth bounce

Εν όψει εξόδου, τόνιζε η πηγή της Κομισιόν ότι «θα πρέπει να χτιστεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας. Αν οι αγορές ξέρουν ότι υπάρχει θα είναι ασφαλές. 11,7 δις θα δοθούν με το τέλος της αξιολόγησης. Αν γίνει αυτό θα υπάρξει ένα ποσό περίπου 16 δισεκ. Αν έχει τελικά συγκεντρωθεί ένα ποσό 20 δισεκ τότε καλύπτει όλες τις ανάγκες για εξυπηρέτηση χρέους μέχρι το τέλος του 2019. Είναι εφικτό. Μια ιδεά είναι να μπουν τα ποσά αυτά σε ένα ειδικό λογαριασμό μόνο για τα δάνεια κι όχι για δωράκια».

Για το χρέος

Η ίδια πηγή σχολιάζοντας το θέμα του χρέους ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε να τα αποφασίσουμε όλα τώρα, αλλά να διαμορφώσουμε ένα μηχανισμό. Δε χρειάζεται να τιμωρούμε την Ελλάδα αν έχει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά μέρος της ανάπτυξης να πηγαίνει για το χρέος. Επίσης προβλέπεται να υπάρξουν παρατάσεις στις ωριμάνσεις και ανταλλαγή των ομολόγων των EFSF.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ESM (υπάρχει δυνατότητα για 27δισεκ.) για να αλλάξει το προφίλ του χρέους πχ τα χρήματα από το ΔΝΤ που είναι ακριβά (4% σε σχέση με το 1% του ESM). Η δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας και η ελάφρυνση του χρέους είναι τα πιο βασικά θέματα για τις αγορές (Cash buffer – reporfiling of the debth are the most important things for the markets).

Επίσης η επιστροφή των SMPs είναι ένα επιπλέον όπλο αλλά κι ένα κίνητρο για την Ελλάδα να παραμείνει σε τροχιά. Αυτά  χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους». 

Κίνητρα για όλα τα μέρη – σωστή εκπομπή μηνυμάτων

«Αυτό που θέλουν οι αγορές είναι αξιοπιστία στην εφαρμογή αλλά και ένα πακέτο για το χρέος. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταμειφθεί αλλά και να έχει κίνητρο να παραμείνει σε τροχιά. Το eurogroup επιδιώκει να έχει εχέγγυα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε αν δρόμο τήρησης των βασικών αρχών δημοσιονομικής ισορροπίας», έλεγε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

  • Μείωση κόκκινων δανείων
  • Να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
  • Βελτίωση της δημόσιας διοίκησης πχ ο διορισμός των μόνιμων ΓΓ 
  • Να γίνει πιο φιλικο το φορολογικό περιβάλλον αλλά και οι δαπάνες να έχουν αποτύπωμα στην ανάπτυξη και την κοινωνία (πχ να γίνει διόρθωση με τις εισφορές).

Οι εναλλακτικές μετά το μνημόνιο

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια εναλλακτική μετά το μνημόνιο θα μπορούσε να είναι μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM. «Έχει πλεονεκτήματα  (προστασία τραπεζών bank waiver, backstop) αλλά και μειονεκτήματα πχ ιδιοκτησία προγράμματος, εμπλοκή στα κοινοβούλια», είπε και πρόσθεσε ότι μια άλλη εναλλακτική θα ήταν «μια σταθερή μεταμνημονιακή εποπτεία - ίσως αυτό να έχει κινδύνους για την εφαρμογή (κάθε έξι μήνες εποπτεία, ίσως κατάλληλο μόνο ια Ιρλανδία θα έλεγαν κάποιοι όχι για την Ελλάδα) ή ενισχυμένη εποπτεία (κανονισμός 472/2013)».

Μέγαρο Μαξίμου

Μαξίμου: ελπίζουμε ότι στο εξής όσοι επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται

«Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

«Ελπίζουμε, ότι τουλάχιστον από δω και στο εξής, όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται», συμπληρώνουν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίαςΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας για την επίσκεψή του στην Ουάσιγνκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο