Βίζερ: μετανιώνω που δεν έγινε αναδιάρθρωση χρέους το 2010
Στην παραδοχή ότι μετάνιωσε που δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 προχώρησε ο πρώην επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
"Όταν με ρωτούν αν μετανιώνω για κάτι, απαντώ ότι μετανιώνω για το ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση χρέους, γιατί ήταν αυτό που θα μας βοηθούσε περισσότερο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ.
Σε ερώτηση γιατί τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο, απάντησε ότι δεν γνώριζαν τι θα γίνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μετά από μια αναδιάρθρωση χρέους. "Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν έγινε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα" απαντά χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βίζερ, χαρακτήρισε ως ασφαλή και ίσως συντηρητική την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δις ευρώ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρωζώνη ήταν χτισμένη με τη θεώρηση ότι δεν θα υπάρχει ποτέ αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. "Γι’ αυτό δεν είχαμε τα εργαλεία. Λυπάμαι πολύ που δεν είχαμε το 2010 σημαντική μείωση χρέους, αλλά γυρίζοντας τον εαυτό μου πίσω στο 2010, εν μέσω της τεράστιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και πάλι δεν θα το είχαμε" πρόσθεσε.
"Το 2012 είχαμε τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έγινε στην παγκόσμια οικονομία. Ετσι το βάρος χρέους τώρα είναι σημαντικά μειωμένο, απ’ όσο θα ήταν αν δεν είχε γίνει" είπε ο πρώην επικεφαλής του EwG.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ήταν άδικο το ότι η Ελλάδα δεν πήρε τη νέα ελάφρυνση χρέους όταν παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι υπήρχε μια «καθαρή συμφωνία»: η χώρα να πάρει ελάφρυνση μετά την πρώτη αξιολόγηση που θα γίνονταν αφότου η χώρα κατάφερνε πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε την άνοιξη του 2014 αλλά δεν έκλεισε ποτέ η καταραμένη αξιολόγηση. Αν ήταν η ελληνική κυβέρνηση αρκετά αποφασισμένη να κλείσει την επόμενη αξιολόγηση τότε θα είχε υπάρξει η ελάφρυνση χρέους.