LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 01 Μαρτίου 2018 13:11

Συνεχίζεται εξ αποστάσεως η διαπραγμάτευση για την δ’ αξιολόγηση

Ποια είναι τα «αγκάθια» που προέκυψαν στον πρώτο κύκλο επαφών Κυβέρνησης – δανειστών. Οι τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ, αναμένονται τον Μάιο.

Τσακαλώτος - θεσμοί - διαπραγμάτευση - Αθήνα

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, ο πρώτος κύκλος επαφών μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι αναχωρούν και θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την δ’ αξιολόγηση.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης έκανε λόγο για «μια πετυχημένη αποστολή» και διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ανταλλαγή επτά-οκτώ reports για την πρόοδο σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερη τεχνική δουλειά.

Όπως φάνηκε από χθες, ένας από τους «καυτούς» φακέλους αφορά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα και ο χρόνος παραπάνω από πιεστικός. Η προσαρμογή τους θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας αναβολής, «παραμένει η δέσμευση και αυξάνεται η πίεση στους υπουργούς».

Στον κατάλογο των θεμάτων προς αλληλογραφία εντάσσονται ακόμα η οργάνωση του νέου ελεγκτικού μηχανισμού που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών του λεγόμενου «ΣΔΟΕ των Εισαγγελέων», ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη αλλά και διάφορα προαπαιτούμενα από το υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά τις αποφάσεις του ΔΝΤ και το εάν θα ζητήσει τελικά την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 ή όχι, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο, αφού νωρίτερα το Ταμείο έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Κεντρικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης παραμένει η 21η Ιουνίου με την επιδιωκόμενη «παγκόσμια συμφωνία», ενώ όσον αφορά στην εκκρεμότητα εκταμίευσης της δόσης υπάρχει αισιοδοξία ότι θα σφραγιστεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Οι δανειστές δεν έχουν δώσει το «ok» ακόμα στο προαπαιτούμενο των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι εξετάζουν τα στοιχεία. Πηγές του υπουργείου οι οποίες γνωρίζουν τα στοιχεία, όμως, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, χθες είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί. Εξ αυτών 76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντος και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.

Σημειώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν 333 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Τι λέει ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από το τέλος της φάσης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα,  σημείωνε ότι «ο α' κύκλος συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα».

Όπως σημείωσε, «κατά τις συναντήσεις οι οποίες ήταν κυρίως οργανωτικής φύσης, αφενός εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν οι τομείς οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί από τεχνικής απόψεως, αφετέρου συμφωνήθηκε σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, με ορίζοντα τον επόμενο κύκλο συναντήσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και με ημερομηνία-ορόσημο για την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη λήξη του Προγράμματος, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου 2018».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρική ανασκόπηση 2025: 9 στους 12 μήνες με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό09:58Θανατηφόρο τροχαίο στους Αγίους Θεοδώρους - Οδηγός έπεσε στις μπάρες της εθνικής οδού09:42Γερμανία: Νεκροί δύο 18χρονοι από ρίψεις πυροτεχνημάτων09:26Κρήτη: Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων 09:10Έκρηξη σε θέρετρο στην Ελβετία - Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τραυματίες08:56Με μουσική, drones και πυροτεχνήματα άλλαξε η χρονιά στα δύο χριστουγεννιάτικα χωριά της Περιφέρειας Αττικής, στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη08:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Ιανουαρίου08:25Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά08:10Το Ant1news.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά!22:00Το Ρίο έσπασε ρεκόρ Γκίνες με τη μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο21:44Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύουν το 2026 στους αυτοκινητόδρομους21:30Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν21:16Μόνο για τα αστικά λεωφορεία η κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων, από το 202621:02Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών20:48ANT1 Sports: Μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου στέλνουν τις ευχές τους ενόψει του νέου έτους20:34Πρωτοχρονιά στον κόσμο: Η υφήλιος αποχαιρετά το 2025 με πυροτεχνήματα και παγωμένες βουτιές20:20Στις φλόγες τυλίχθηκε διαμέρισμα στην Καλαμαριά20:06Το μεγαλύτερο ριφιφί των Χριστουγέννων: Άδειασαν πάνω από 3.000 θυρίδες19:36Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους (βίντεο)19:22Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 202319:08
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο