LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΠρόσωπαΔημοσίευση: 25 Φεβρουαρίου 2018 15:57

Χαρίτσης: η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς, πέραν του ΕΤΕΑΝ και των λοιπών ταμείων που θα ενταχθούν στον νέο φορέα, στα κεφάλαιά της θα συνεισφέρουν και οι αντίστοιχες τράπεζες της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας αλλά και της Βραζιλίας. Παράλληλα, μέχρι το τέλος η Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και η Τράπεζα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα kontranews, ενώ προσέθεσε ότι «το κρίσιμο τώρα είναι να διασφαλίσουμε την αυτοχρηματοδότηση της χώρας, και αυτό χτίζει συστηματικά η κυβέρνηση».

«Οι επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους που έχει ήδη ξεκινήσει, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οι φωνές για πιστωτική γραμμή δεν εκπορεύονται από κάποια οικονομική αναγκαιότητα αλλά κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα. Αυτή που θέλει την Ελλάδα σε μόνιμη επιτροπεία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι από τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκύπτει πως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην. «Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της και μπαίνει πλέον δυναμικά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Οι τελευταίοι εκδηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας σε μία σειρά τομείς που περιλαμβάνουν από τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι την ενέργεια και τη βιομηχανία. Πέρα φυσικά από τον τουρισμό, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και το real estate που αποτελούν διαχρονικούς πόλους έλξης».

Αλέξης Χαρίτσης

Στο πλαίσιο των κινήτρων που παρέχονται στους επενδυτές ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την αναμόρφωση του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις απλοποιώντας και επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης και υλοποίησής τους αλλά και διευρύνοντας τα κριτήρια ώστε να εντάσσονται επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους, πέραν του τουρισμού και της ενέργειας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά: «προκρίνονται οι επενδύσεις εκείνες που σέβονται την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία και δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις που μεταφέρουν τεχνολογία στις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούν γύρω τους ένα παραγωγικό οικοσύστημα ικανό να αναβαθμίσει της δυνατότητες της τοπικής οικονομίας. Αυτές τις επενδύσεις τις διευκολύνουμε με κάθε μέσο. Αντίθετα, λογικές "αρπαχτής" που προτάσσουν τη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής και των μελλοντικών αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, μας βρίσκουν και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν κάθετα απέναντί τους».

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις με την υπόθεση Novartis και τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά, όπως οφείλει, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου και σημείωσε ότι «η Προανακριτική Επιτροπή ήταν απολύτως αναγκαία, από τη στιγμή που η δικαστική έρευνα "έπεσε" πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, τυχόν εμπλοκή των οποίων μόνο η Βουλή είναι αρμόδια να διερευνήσει».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:46Μπαρτσελόνα: Επέστρεψε σήμερα στο Camp Nou παρουσία 21.795 φιλάθλων17:32Απελευθερώθηκαν όλα τα μέλη του πληρώματος που κατέλαβαν πειρατές στη Σομαλία17:18Ινδονησία: Έκρηξη σε τζαμί μέσα σε σχολικό συγκρότημα - Αναφορές ότι πρόκειται για επίθεση17:04Ενισχύονται τα δρομολόγια του μετρό λόγω του 42ου Μαραθωνίου της Αθήνας16:50Βορίζια - "Αποκαλύψεις": Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της προσαγωγής του 48χρονου16:36Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε κατάστημα όπου διεξάγονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια16:22Hellenic Championship ATP 250: Ο Τζόκοβιτς πέρασε στα ημιτελικά και κυνηγάει τον 101ο τίτλο του16:08Τέμπη - Σύμβαση 717: Αναβλήθηκε η δίκη των ελεγκτών 15:54"Αποκαλύψεις"- Echo: Θρίλερ με τον θάνατο του θρυλικού σκύλου-ερευνητή της Anubis (βίντεο)15:40Παναθηναϊκός: Ο Κένεθ Φαρίεντ έρχεται για να “γεμίσει” την ρακέτα15:26Miss Universe: Ο πρόεδρος Ναουάτ ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη για το περιστατικό με την Μις Μεξικό (βίντεο)15:12Λάρισα: Στο νοσοκομείο τρίχρονο παιδί που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο14:58Βέροια: Αιματηρή ληστεία στο φράγμα του Αλιάκμονα14:44Στις 3 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα14:30Συμφωνία ATLANTIC - SEE LNG TRADE και Venture Global για την προμήθεια LNG14:16Μαρινάκης στο "Πρωινό": Μου έχουν ευχηθεί "μακάρι Τέμπη"14:02ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού13:48Χρυσοχοΐδης: Μόνιμα στην Κρήτη το Ελληνικό FBI - Τέλος οι μπαλωθιές13:35Βορίζια: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Τα τελευταία στοιχεία13:21
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο