Τα προαπαιτούμενα που “φρέναραν” την εκταμίευση της δόσης
Μετά τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφού εκπληρωθούν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία «φρέναραν» την έγκρισή της από το χθεσινό Eurogroup.
Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό και η ανεμπόδιστη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι τα δύο ζητήματα χάριν στα οποία εκκρεμεί η δόση.
«Υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζας, Μάριο Ντράγκι.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αντέδρασε έντονα στο σχόλιό του.
Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις προσεχείς μέρες», ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί στο παρελθόν σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί απόδοση του όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε. «Έχουμε μερικές φορές έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα ιδιαίτερο δεν έγινε σήμερα» ήταν η απάντηση του κ. Σεντένο στην αντίστοιχη ερώτηση.
Στη χθεσινή έκθεση προόδου των δανειστών, αναφέρεται σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ότι, «μία σταδιακή πρόοδος, αλλά ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα», εννοώντας την μετάβαση από τους πλειστηριασμούς με φυσική παρουσία στους ηλεκτρονικούς.
Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».
«Η δόση δεν αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν τα μέσα Μαρτίου» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους εκτός από την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πριν τις 14 Μαρτίου δεν αναμένεται να έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στην γερμανική βουλή που είναι ένα από τα εθνικά κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνει και την δόση.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, το Euroworking group έχει ήδη ξεκινήσει τις τεχνικές συζητήσεις για την ανάπτυξη του μηχανισμού που θα συνδέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της χώρας.
«Οι πρώτες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup αναμένονται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», είπε ο κ. Σεντένο ενώ ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες δηλαδή και οι συζητήσεις για το χρέος αλλά και να έχει αποφασιστεί και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την λήξη του μνημονίου.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου. το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες , πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.