LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2018 21:00

Διορία δύο εβδομάδων έδωσε το Eurogroup στην Ελλάδα

Ελληνικό και πλειστηριασμοί καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρω…

Eurogroup - Βρυξέλλες

Διορία δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο Eurogroup παρουσιάστηκε η έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία ναι μεν έχει συντελεστεί πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων (από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν, έχουν υλοποιηθεί τα 108), ωστόσο εκκρεμούν ακόμα αυτά που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό (τις επόμενες ημέρες όταν ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) και την εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως τα ανοικτά μέτωπα θα έχουν κλείσει μέχρι την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως η νέα δόση μπορεί να μην είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Μαρτίου, κυρίως λόγω των περιορισμών προγραμματισμού μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση.

Κόντρα Τσακαλώτου - Ντράγκι 

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για δύο βασικά θέματα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Σεντένο: εξαιρετική η δουλειά που έγινε στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά νέα, καθώς οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα prior actions. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Μόνο δυο από τα 110 προαπαιτούμενα εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) και είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης, συμπλήρωσε και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φώς για την εκταμίευση.

Όπως είπε η μπάλα είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πληρωμή 5,7 δισ. ευρώ.

Μοσκοβισί: σημειώθηκε σημαντική πρόοδος

Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα , και το 99% των προαπαιτούμενων (τα 108 από τα 110) υλοποιήθηκαν , ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για την επόμενο Eurogroup, επιτρέποντας την λήψη απόφασης για εκταμιεύσεις. 

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου. το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες , πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προϋπολογισμός 2026 - Ανδρουλάκης: Αν δεν γίνει παρελθόν η κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα οδηγείται σε νέα αδιέξοδα19:12Πρώτη παράδοση Eurofighter στην Τουρκία το 2030 – Επίσημη επιβεβαίωση από το Λονδίνο 19:02"Είμαστε ένα" - Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 για τα παιδιά, στις 22 Δεκεμβρίου18:48Προϋπολογισμός 2026 - Κουτσούμπας: Αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο λαός18:34Προϋπολογισμός 2026 - Φάμελλος: Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή κυβέρνησης18:24Ρωσία: 15χρονος σκότωσε με μαχαίρι 10χρονο σε σχολείο18:10Με τον Τόνι Βιλένα στην Καβάλα ο Παναθηναϊκός 17:56Η ομάδα της εκπομπής "Αποκαλύψεις" μας προσκαλεί στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου17:46Προϋπολογισμός 2026 - Βελόπουλος: Είναι ο προϋπολογισμός των "Τζιτζήδων" και των "Φραπέδων"17:36Προϋπολογισμός 2026 – Κωνσταντοπούλου: Η Κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη και απερχόμενη17:26Αντζελίνα Τζολί: Δώδεκα χρόνια μετά μιλά ξανά για τη μαστεκτομή17:16Μαυροματάκης στο ant1news: Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας17:02Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:52"Αποκαλύψεις": Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κινήματος - Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης16:48Μπαρτζώκας: Δύσκολο παιχνίδι με τη Βαλένθια – Kαθοριστική η Τετάρτη για τον Μόρις16:38Κάλας: Το Ντονμπάς δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν - Αν το πάρει, θα θέλει κι άλλο16:28Πολωνία: Συνελήφθη φοιτητής που προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά16:18Δίκη Χρυσής Αυγής: Ήθελαν να εξαντλήσουν τον Φύσσα μέχρι να φτάσει ο Ρουπακιάς για να επιφέρει τα θανατηφόρα πλήγματα16:08Χανιά: Αγροτοκτηνοτρόφοι απέκλεισαν την Εφορία - Έριξαν γάλα στους δρόμους (εικόνες)15:58Λαμία: Οι αγρότες έκλεισαν το Μπράλο για δύο ώρες15:48
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο