LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2018 08:45

Διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς στην Ευρώπη

Τον Κανονισμό, που καταργεί το αδικαιολόγητο geo-blocking, ψηφίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

αγορές - διαδίκτυο - internet - online shopping

Τη νέα νομοθεσία, που καταργεί τον αδικαιολόγητο “γεωγραφικό αποκλεισμό” (geo-blocking) στις online αγορές, ψηφίζει αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοχεύοντας σε διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Τρίτη, το νέο Κανονισμό για την άρση του geo-blocking, που εκτιμάται ότι θα δώσει στους αγοραστές μεγαλύτερη διασυνοριακή πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και εισιτήρια συναυλιών. Ο κανονισμός για το “γεωγραφικό αποκλεισμό” συμφωνήθηκε ατύπως από τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 20 Νοεμβρίου 2017. Θα τεθεί σε εφαρμογή εννέα μήνες μετά από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Όπως γράφει το sepe.gr, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν από ποιόν ιστότοπο επιθυμούν να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες, χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα ή την αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα λόγω της εθνικότητας τους, του τόπου διαμονής τους ή ακόμη και της προσωρινής τους τοποθεσίας.

Οι έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές από άλλη χώρα της Ε.Ε. με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους “τοπικούς” πελάτες τους. Δηλαδή, να τους παρέχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές και όρους πώλησης, όταν αυτοί αγοράζουν αγαθά (π.χ. οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα), που παραδίδονται σε ένα κράτος – μέλος, στο οποίο ο έμπορος προσφέρει υπηρεσίες παράδοσης βάσει των γενικών όρων της επιχείρησής του ή συλλέγονται σε τόπο συμφωνημένο από τα δύο μέρη σε μια χώρα της Ε.Ε., στην οποία ο έμπορος προσφέρει αυτήν την επιλογή.

Cloud services

Η ισότιμη αντιμετώπιση θα πρέπει να ισχύει κι όταν οι αγοραστές λαμβάνουν υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται ηλεκτρονικά και δεν προστατεύονται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, όπως υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services), υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, φιλοξενία δικτυακών τόπων και παροχή τειχών προστασίας.

Επίσης, το geo-blocking απαγορεύεται κι όταν οι καταναλωτές αγοράζουν μία υπηρεσία, που παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εμπόρου ή σε μια φυσική τοποθεσία, όπου ο έμπορος λειτουργεί, π.χ. κρατήσεις ξενοδοχείων, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια σε πάρκα αναψυχής.

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, ο Κανονισμός ορίζει και κάποιες εξαιρέσεις, όπως για το ψηφιακό περιεχόμενο, που προστατεύεται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων. Το ψηφιακό περιεχόμενο που προστατεύεται βάσει των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, η μουσική και τα διαδικτυακά παιχνίδια, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Ωστόσο, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισήγαγαν μια “ρήτρα επανεξέτασης” της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει εντός δύο ετών το κατά πόσον θα πρέπει να διευρυνθεί η απαγόρευση του “γεωγραφικού αποκλεισμού”, προκειμένου να καλύψει και τέτοιου είδους ψηφιακό υλικό. Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών εξαιρούνται, επίσης, από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στρατής Λιαρέλλης για Γιώργο Παπαδάκη: Ο Γιώργος ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος10:38Καλημέρα Ελλάδα – Νικόλας Βαφειάδης: Ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν μοναδικός10:25Καλημέρα Ελλάδα – Γιώργος Παπαδάκης: "Λύγισε" στον αέρα η αρχισυντάκτρια του "Έκανε τόσα όνειρα και δεν πρόλαβε να τα ζήσει"10:10Κινηματογραφική καταδίωξη στον Πειραιά09:56H Mαρία Μπαλοδήμου αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη - Δεν το πίστευα...Έλεγα είναι fake news09:42Τάσος Αρνιακός: Είναι δύσκολο να πιστέψω, ότι ο Γιώργος Παπαδάκης δεν είναι πια κοντά μας09:28Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9/109:14Μετρό Θεσσαλονίκης: Αλλάζει από σήμερα το πρόγραμμα δρομολογίων09:00ΑΑΔΕ: Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι το 202608:43Παναθηναϊκός: Στο στόχαστρο ο Βάθκεθ της Βαλένθια για το αριστερό άκρο της άμυνας08:29Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί του Κραν Μοντανά08:15Ουκρανία: Δυο άμαχοι νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας08:06O γιος του Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στον δρόμο07:52Καλημέρα Ελλάδα: Με ένα μεγάλο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη ξεκίνησε η εκπομπή07:38Αίτημα Κωνσταντοπούλου στον Κακλαμάνη για σύγκληση της Βουλής, μετά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα07:24Νιγηρία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους07:10Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας: Οι ΗΠΑ κυβερνούν τη Βενεζουέλα06:56Δανία - Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιανουαρίου 06:28Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα06:14
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο