Το ΣΔΟΕ αποκάλυψε μεγάλη απάτη μέσω Facebook και mail
Του Νίκου Ρογκάκου
Κύκλωμα διακίνησης προϊόντων μαϊμού αποκάλυψε το ΣΔΟΕ με έρευνα του μέσα στις γιορτές. Αφορά εμπορεύματα που με αφετηρία την Κίνα προορίζονταν για την Ιταλία αλλά φαίνεται ότι … στάθμευσαν και λίγο στην Ελλάδα χωρίς όμως να καταβληθεί ο απαιτούμενος ΦΠΑ.
«Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις. Σήμερα παρουσιάζουμε την αποκάλυψη απάτης λαθρεμπορίου και πλαστογραφίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε η Κατερίνα Παπαντάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών.
Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Θωμαδάκης η "έρευνα είναι σε εξέλιξη. Αφορά απάτη με εμπορεύματα από την Κίνα σε βάρος του Δημοσίου και της ΕΕ. Σχετίζεται με το τελωνειακό καθεστώς 42 για τη θέση εμπορευμάτων που είναι σε εισαγωγή από τρίτη χώρα, εκτελωνίζονται στην Ελλάδα αλλά απαλλάσσονται από ΦΠΑ καθώς προορίζονται για άλλη χώρα της ΕΕ.
Βρήκαμε 9 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών που αφορά 1500 εισαγωγές. Επίσης 17 ιταλικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως αποδέκτες. Προβήκαμε σε 6 συλλήψεις και ακόμη 9 είναι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, απάτη κτλ).
Κατασχέθηκαν 49 εμπορευματοκιβώτια με ενδύματα κι άλλα ήδη «μαϊμού». Βρέθηκαν και κάποια μηχανήματα. Πολύτιμες πληροφορίες πήραμε και βρήκαμε ένα ολόκληρο κύκλωμα μέσω mail – facebook.
Τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ φόρους κτλ είναι πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Η έρευνα έγινε από υπαλλήλους τις μέρες των γιορτών με αυταπάρνηση. Την εβδομάδα των εορτών άνοιξαν τα 49 containers.
Εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη να είναι 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα.
Το μεράκι των ερευνητών και η συσσώρευση της εμπειρίας έφερε αποτελέσματα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι έχει γίνει από το 2014 και μετά. Ενδεικτικό του όγκου των εμπορευμάτων είναι το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να καταβληθεί ο ΦΠΑ.
Επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς», εισπράττουν ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλες εισφορές. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις. Π.χ. βρήκαμε σε τζίρο 3 εκ. ευρώ μη αποδομένο ΦΠΑ 275.000. Επίσης κατασχέσαμε στο χώρο 75.000 μετρητά.
Σε εισαγωγή καφέ κάναμε τον πρώτο έλεγχο και βρήκαμε ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία και φτάσαμε σε άλλες 7 εταιρείες, μια εκ των οποίων ήταν γνωστή και έφτιαχνε πόρτες. Επίσης βρήκαμε επιχείρηση με φέρετρα, άλλη με νερά αναψυκτικά. Συνολικά από 3 ελέγχους έχουμε βρει 25 επιχειρήσεις.
Εστιάζεται σε μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ, ειδικά στις ΙΚΕ δε χρειάζεται κεφάλαιο. Ουσιαστικά βρίσκουν «αυτοφοράκιες» που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα που ακόμη και να πιαστούν δεν μπορεί να αποδώσουν φόρους".