Eurogroup: προαπαιτούμενα και πλειστηριασμοί “ξεκλειδώνουν” την δόση
Μήνυμα για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων έστειλε το Eurogroup στην Αθήνα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2018, όπου και τέθηκε επί τάπητος η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Ωστόσο, με θερμά λόγια για την υλοποίηση της πλειονότητας των μεταρρυθμίσεων, μίλησαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος πριν την συνεδρίαση του Eurogroup είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Σεντένο: Αρχίζει η τεχνική συζήτηση για το χρέος
"Υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση", τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Δόθηκε στο EwG η εντολή να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό, όπως είπε αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών.
"Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Κοιτώντας μπροστά", όπως είπε "ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό όπως είπε ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο".
"Την ίδια στιγμή ένα ευμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα και το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ πρέπει να συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές. Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να ενορχηστρωθεί γιατί ξέρουμε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια και μετά είναι κρίσιμη", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Τσακαλώτος: Η 4η αξιολόγηση δεν θα έχει τόσα προαπαιτούμενα
«Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Δόθηκε η πολιτική στήριξη στην συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομένουν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «τα μάτια μας τώρα είναι στραμμένα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους καθώς η τέταρτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα γιατί το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές».
Μοσκοβισί: Όλοι αναγνώρισαν την πρόοδο
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα και όλοι αναγνώριζαν τη σημαντική πρόοδο που έγινε, ακόμα και όσοι ήταν σκεπτικιστές το προηγούμενο διάστημα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και μίλησε για τεράστια πρόοδο και για κλίμα που έχει αλλάξει χάρη στην εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Επίσης, ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα. «Το 2018 θα είναι αποφασιστικό έτος γιατί θα είναι το έτος που θα βγαίνει από την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής. Σε αυτό το διάστημα έγιναν τεράστιες θυσίες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις», είπε.
Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για ποιοτικά κριτήρια που προκύπτουν από την αξιολόγηση, πέρα από τα prior actions όπως στη συλλογή φόρων από την ανεξάρτητη ΑΑΔΕ, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας και την στρατηγική για την ανάπτυξη επί της ουσίας δουλεύουν σκληρά οι αρχές. Τέλος, χαιρέτησε την έναρξη της τεχνικής συζήτηση για τον «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. «Ήταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά και ότι βγαίνει καλά.
Ρέγκλινγκ: Αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων
Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε, από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο και συμπλήρωσε ότι είναι καλό να βλέπει την αξιολόγηση να κινείται ομαλά, ομαλότερα απ΄ ότι θα περίμενε κανείς, ενώ τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αποκλιμακώνονται και τις εξελίξεις παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης. «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα».
Μετά την πολιτική συμφωνία το Ταμείο ετοιμάζει την πληρωμή προς την Ελλάδα, συνολικά 6,7 δισ. ευρώ. Στάθηκε στον έλεγχο που θα γίνει για την ομαλή πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Εως τώρα το ESM έχει διαθέσει 40,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εκ των οποίων η χώρα έχει επιστρέψει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και απομένουν 45,8 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που προβλέπει το πρόγραμμα. Μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί για την δόση που θα συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:
To Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πακέτο πολιτικών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον προϋπολογισμό για το 2018 ο οποίος είναι σύμφωνος με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει πως οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).
Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης να ενισχύουν την συλλογή φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενίσχυσαν την ακριβοδικία και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί μέσα από επιπλέον δράσεις που έχουν στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος έγκρισης επενδύσεων, την άρση των ρυθμίσεων που περιορίζουν χωρίς λόγο τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών. Επιτεύχθηκε πρόοδος στο πλαίσιο για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω περαιτέρω δράσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικές αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να οριστικοποιήσουν την συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.To Εurogroup δίνει εντολή στο EWG να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν στη βάση της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί μια συνεχής και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεμούν στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την επακόλουθη ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά σώματα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό MoU και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM. Η τέταρτη δόση υπό το πρόγραμμα του ESM που ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις, με μια πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, την εκκαθάριση περαιτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την στήριξη της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να στηριχτεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά. Η επόμενη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση μιας θετικής αναφοράς των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την χρήση και δικών της πόρων και μιας επιβεβαίωσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ότι συνεχίζεται η ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
To Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup επιβεβαιώνει την αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσααρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA.