Τα… “σκληρά” της τρίτης αξιολόγησης
Με ένα πολυνομοσχέδιο 600 σελίδων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή – χωρίς να αποκλείεται και η μεταμεσονύκτια κατάθεση- η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Τα υπόλοιπα, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης κατάλογος των 110 προαπαιτούμενων θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Στις «καυτές» διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία ( 50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), η δυνατότητα του δημοσίου να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ( αν και καταβάλλεται προσπάθεια αναβολής της ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης), οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και πληθώρα διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».
Κυβερνητική πηγή, εξέφρασε σήμερα αισιοδοξία ότι στις 22 Ιανουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μετά από το κύμα στοχευμένων παροχών της κυβέρνησης τις προηγούμενες εβδομάδες, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπάρχει «γκρίνια» η οποία όμως δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις.
Στις 11 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο στη συνέχεια θα περάσει από το μικροσκόπιο των δανειστών για τη σύνταξη του compliance report.