LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2017 12:48

ΕΙΤΗΣΕΕ: “καυτά ερωτήματα” στην Κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την συμφωνία του SEDDIF

Πληθώρα στρεβλώσεων ενόψει του επικείμενου διαγωνισμού διαπιστώνει η Ένωση, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δέχθηκε ότι το φάσμα στην Ελλάδα θα “σηκώνει” 18 σταθμούς το 2020.

AP - ΕΙΤΗΣΕΕ - τηλεοπτικές άδειες - Μαξίμου

Πλήθος «καυτών ερωτημάτων» προς την Κυβέρνηση, αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο και τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες απευθύνει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, μετά από την συμφωνία στο πλαίσιο του SEDDIF, για τον καθορισμό των συχνοτήτων και του φάσματος της Ελλάδας και των όμορων χωρών.

Η Ένωση κάνει λόγο για πλήθος στρεβλώσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας και δεδομένου του κοινοτικού πλαισίου για το τηλεοπτικό φάσμα και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή– οι δυνατότητες του οποίου πρέπει να εξαντλούνται, δεδομένου ότι αποτελούν «σπάνιο πόρο», βάσει των Οδηγιών της ΕΕ – στην Ελλάδα θα μπορούν από το 2020 να εκπέμπουν τουλάχιστον 18 σταθμοί εθνικής εμβέλειας (σημ: ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει ως και τους 36 σταθμούς).

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ζητά από την Κυβέρνηση απαντήσεις για την σπουδή που επέδειξε – αν και γνώριζε ότι επίκειται η συμφωνία του SEDDIF που «υποχρεώνει» σε συνδυασμό με το κοινοτικό πλαίσιο να υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί – να προκηρύξει διαγωνισμό με συγκεκριμένο (σημ: μικρό) αριθμό και τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, εγείροντας ενστάσεις για τα κριτήρια βάσει των οποίων ορίστηκε το τίμημα, αλλά και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε ανάλογη μελέτη διεθνώς αναγνωρισμένου οίκου και σημειώνοντας ότι οι εκθέσεις δύο οίκων τα τελευταία χρόνια για το θέμα κάθε άλλο παρά συνηγορούν με τις υπουργικές αποφάσεις.

Στούντιο - control rooms - κάμερες - κοντρόλ - οθόνες

Η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση «να μην αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα» και ζητά αναθεώρηση του χάρτη συχνοτήτων βάσει του οποίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες με 10ετή διάρκεια, καθώς από το 2020 ανατρέπονται τα δεδομένα βάσει της μετάβασης στην νέα ψηφιακή εποχή.   

Όπως υπογραμμίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, καθώς αυτοί που θίγονται από την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι τα μέλη της, δηλαδή οι υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να τοποθετηθούν με σαφή και υπεύθυνο τρόπο, σε υπαρκτά προβλήματα και στρεβλώσεις, προκειμένου η όποια διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών να είναι αδιάβλητη και απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Η απόφαση της διεθνούς διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum), με την οποία διευθετήθηκαν οριστικά τα θέματα συχνοτήτων μεταξύ της Ελλάδος και των όμορων χωρών, συνιστά μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη για την χώρα μας, αφού - όπως είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν, όταν κάποιοι αγνοούσαν το θέμα - η κατοχύρωση των συχνοτήτων, συνιστά εθνικό κεφάλαιο και κατοχυρώνει ουσιαστικά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Τηλεοπτικός σταθμός - κανάλια - κοντρόλ - στούντιο

Παράλληλα, υποχρεώνει αρκετούς να αναθεωρήσουν πλήρως (ενδεχομένως και να ανατρέψουν) τις απόψεις τους, σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από αρμόδιους και αναρμόδιους  - και παρά το γεγονός ότι αγνοήθηκαν συστηματικά απόψεις επιστημόνων, φορέων, ακόμη και θεσμικών εκπροσώπων αρχών - ο SEDDIF κατοχύρωσε για την χώρα μας τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες για το τηλεοπτικό φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα του φάσματος αντικειμενικά υπερβαίνει τους αριθμούς που κατά καιρούς έχουν αποφασισθεί (είτε αυτοί ήταν 4 είτε 7). Και τούτο γιατί με βάση την τεχνολογία και λαμβάνοντας υπόψιν και την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή (με το ψηφιακό μέρισμα ΙΙ από το 2020, σύμφωνα με τις κοινοτικές αποφάσεις), η χωρητικότητα του φάσματος θα έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (συγκεκριμένα, όπως είχε επιστημονικά τεκμηριωθεί, η χωρητικότητα του φάσματος θα είναι 18 σταθμοί HD και με συμπίεση HEVC ο αριθμός διπλασιάζεται). Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Παράλληλα, πρέπει να συνεκτιμηθεί και η σαφής και δεσμευτική για την χώρα μας υπόδειξη του Επιτρόπου Έτινγκερ, σε ευθυγράμμιση με πλειάδα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητο μέρος του φάσματος. Δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίησή του δηλαδή, καθώς αποτελεί σπάνιο πόρο.

Οι ανωτέρω παραδοχές είναι σε γνώση όλων. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την απόφαση του Υπουργού, με την οποία ορίζεται ο αριθμός των αδειών, στους όρους 10 και 11 του αιτιολογικού εγγράφου, του οποίου γίνεται αναφορά τόσο στην διαπραγμάτευση, που από τότε διεξαγόταν στο πλαίσιο του SEDDIF, όσο και στη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Μαχαίρι - τηλεκοντρόλ

Παρά το γεγονός ότι όλοι (και ο Υπουργός, αφού το Υπουργείο του, πέραν των άλλων, μετείχε και στις σχετικές συνεδριάσεις του SEDDIF και ο ίδιος προσωπικά ενέκρινε τις μετακινήσεις και τις σχετικές δαπάνες) γνώριζαν ότι είναι θέμα χρόνου, για την ακρίβεια ελαχίστων εβδομάδων από τότε που απεστάλησαν οι εκπρόσωποι του, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έσπευσαν να ορίσουν αριθμό και ελάχιστο τίμημα ανά άδεια.

Συνεπώς καλό θα ήταν να τεθούν ορισμένα θέματα πριν σε συζήτηση και αυτονοήτως να αναζητηθούν απαντήσεις:

  1. Γιατί δεν ανέμεναν την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, ενώ γνώριζαν ότι αυτή ωρίμαζε ταχέως;
  2. Αφού αγνοήθηκαν όλες οι παράμετροι για την υφιστάμενη και μελλοντική χωρητικότητα του φάσματος (που ήταν γνωστές από παρουσιάσεις επιστημόνων, από μελέτες ειδικών και θεσμικών παραγόντων, όπως ο αντιπρόεδρος της ΕΕΕΤΤ, από παρουσιάσεις της DIGEA κλπ), με ποιο κριτήριο ορίστηκε ο αριθμός και το τίμημα των αδειών; Μήπως τελικά ήταν αμιγώς οικονομικό;
  3. Αλλά, ακόμη και αν η επιλογή έπρεπε να έχει μόνο οικονομικά κριτήρια, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί μια μελέτη από ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο, όπως είχαμε προτείνει επανειλημμένα και απορρίφθηκε παντελώς; (Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικές μελέτες έχουν γίνει δυο φορές την τελευταία διετία από την PwC και από την Deloitte, τα αποτελέσματα των οποίων κάθε άλλο παρά συμπίπτουν με τις υπουργικές αποφάσεις.)
  4. Δεν θα ήταν καλύτερο να μην αγνοηθεί παντελώς η πραγματικότητα;
  5. Οι υπουργικές αποφάσεις και η προκήρυξη ομιλούν περί συγκεκριμένου αριθμού αδειών και ελάχιστο τίμημα. Ρητά αναφέρουν για 10ετη διάρκεια. Πώς θα αντιμετωπιστεί όμως το επιπλέον φάσμα που αντικειμενικά θα υπάρχει σε μόλις τρία χρόνια με βάση τις κοινοτικές αποφάσεις περί μετάβασης και με το γεγονός ότι δεν μπορεί τμήμα του φάσματος να μένει αναξιοποίητο;
  6. Και μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση, καλό θα ήταν να τεθεί και το ζήτημα με βάση ποιον χάρτη συχνοτήτων διεξάγεται ο διαγωνισμός.

AP - οθόνες - τηλεόραση - τηλεκοντρόλ

Η ΕΙΤΗΣΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά ότι επιθυμεί να συνεισφέρει δημιουργικά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Γιατί, πέραν των άλλων, αυτοί που θίγονται είναι τελικά μόνο τα μέλη μας. Ωστόσο, δεν κωφεύει σε υπαρκτά προβλήματα (συνταγματικά, νομικά, ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλαγής τεχνολογίας κλπ), διότι επιθυμούμε να μην υπάρχουν κενά, προβλήματα και στρεβλώσεις. 

Συνεπώς, όλοι πρέπει να τοποθετηθούν με υπεύθυνο τρόπο, ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη, θωρακισμένη, σύμφωνη με το Σύνταγμα, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά να μην έχει οπτική παρελθόντος, αλλά προοπτική μέλλοντος.

Η απάντηση του Λευτέρη Κρέτσου

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, καταλογίζει προσπάθεια αναβολής του νέου διαγωνισμού για τις άδειες, και υποστήριξε ότι «στο SEDDIF καθορίστηκε το ποιες συχνότητες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την απόδοση του Δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος. Σε ημερομηνίες δηλαδή που θα καθοριστούν μετά από συμφωνία με τις όμορες χώρες. Δεν αποφασίζει δηλαδή μόνο η χώρα μας για το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συναντήσεων με τις όμορες χώρες», συμπληρώνοντας ότι «είναι ευχάριστο ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας για το διεθνή συντονισμό των συχνοτήτων.  Σαφώς και αποτελεί επιτυχία της ομάδας συντονισμού που από τις 2,5 συχνότητες (αντί για 8) που θα παρέμεναν στη χώρα μας σε κάποιες περιοχές, π.χ. στις Κυκλάδες,  μετά την απονομή του Δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό τον ραδιοδιαύλων», λέγοντας ότι έτσι δίνεται και απάντηση αναφορικά με τις 4 άδειες που προβλέπονταν στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέλη Κυκλοφορίας: Έρχονται διπλάσια τέλη για πάνω από 73500 οφειλέτεςΠαρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 13:47 | Ειδήσεις

Η ΑΑΔΕ στέλνει επιστολές σε 75.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι «ξέχασαν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Ελληνικές τράπεζες: Στροφή προς την οικονομική ανάπτυξη και πιστωτική επέκτασηΣήμερα 08:37 | Ειδήσεις

Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες. Πού οφείλεται και τι σημαίνει.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλώνΠέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 20:32 | Ειδήσεις

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 570 οριστικές αιτήσεις. Ενδεικτικά 8 παραδείγματα ρυθμίσεων οφειλών.

Αχτσιόγλου: Η Κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίαςΣήμερα 15:27 | Ειδήσεις

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2022, από την αρμόδια Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΦΗ – Ιωνικός: “τρένο“ οι Κρητικοί!17:10Ο Ολυμπιακός “λαχτάρησε” κόντρα στον Βόλο16:56Νέα Ζηλανδία: Βουλευτής πήγε να γεννήσει με ποδήλατο όταν την έπιασαν οι πόνοι16:41Σέρρες: Κλοπή τρακτέρ από αυλή σπιτιού16:27Αχτσιόγλου: Η Κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας16:14Κιλκίς: Κλοπιμαία κρυμμένα κάτω από τον λεβιέ ταχυτήτων (βίντεο)16:01Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών 15:47Meal Prep: νέα τεχνική για να χάσεις εύκολα βάρος15:34Σακελλαροπούλου: να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη της Εθνικής Αντίστασης15:21Τέλη Κυκλοφορίας: Έρχονται διπλάσια τέλη για πάνω από 73500 οφειλέτες 15:07Πεύκη: Διάρρηξη με λεία “μαμούθ”14:54Πρεμιέρα για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους14:41Φώφης Γεννηματά: Σε κλίμα συγκίνησης το 40ήμερο μνημόσυνο της (εικόνες)14:27Κορονοϊός - Κουτσούμπας: κατάργηση κάθε πατέντας σε εμβόλιο και φάρμακα14:14Καιρός: Νέα επιδείνωση το απόγευμα της Κυριακής14:01Αιμιλιανός Σταματάκης – “Ρινόκερος”: Ο αντικαταστάτης του Άρη Σερβετάλη13:46Αντέλ: Διπλή "πρωτιά" στα βρετανικά τσαρτς13:33Μετάλλαξη Όμικρον: όσα ξέρουμε για το νέο στέλεχος του κορονοϊού13:20Χαρδαλιάς: Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο13:07Ελένη Τοπαλούδη: Τρία χρόνια από την άγρια γυναικοκτονία12:54
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο