LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Δεκεμβρίου 2017 20:03

“Λαβράκια” έβγαλαν οι τελωνειακοί έλεγχοι

Ποτά “μπόμπες”, λαθραία τσιγάρα και προϊόντα “μαϊμού” εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε τελωνεία της χώρας.

Αστυνομία - Τελωνείο Πειραιά - λαθραία τσιγάρα - ευρήματα

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους εκτεταμένους και στοχευμένους ελέγχους στην αγορά.

Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες υποθέσεις, που εντοπίστηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα:

Αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα

Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” και από άλλα Τελωνεία της χώρας και με τη βοήθεια σκύλου ανιχνευτή ρευστών διαθεσίμων, δεσμεύθηκαν συνολικά 131.900 ευρώ, 174.500 δολάρια ΗΠΑ, 61.500 δολάρια Αυστραλίας, 4.100 τουρκικές λίρες, 17 επιταγές αξίας 395.006 δολαρίων ΗΠΑ, καθώς και 33 χρυσά νομίσματα συνολικού βάρους 237 γραμμαρίων (με επιβολή προστίμου ύψους 3.440,64  ευρώ).

Απομιμητικά προϊόντα - παραποιημένα

Σε έλεγχο της Κ.Ο.Ε. του Τελωνείο Σερρών στον Ο.Α. Προμαχώνα-Σερρών, κατασχέθηκαν 4.200 συσκευασίες (σακουλάκια από αλουμινόφυλλο) στιγμιαίου καφέ, ποσότητας 550 γρ. έκαστο, συνολικής ποσότητας 2.310 κιλών και 908 χάρτινες συσκευασίες καθώς και οχήματος ως μέσο μεταφοράς τους. Τα ως άνω εμπορεύματα αποτέλεσαν αντικείμενα προσωρινής δέσμευσης καθώς στα πλαίσια ελέγχου δημιουργήθηκαν βάσιμες υπόνοιες ως προς τη μη γνησιότητα τους, καθώς τα εν λόγω εμπορεύματα ήταν επιμελώς κρυμμένα (οι μεν συσκευασίες καφέ εντός χαρτοκιβωτίων χωρίς εξωτερικές ενδείξεις, οι δε χάρτινες συσκευασίες αμπαλαρισμένες ώστε να μην είναι δυνατή η εκ πρώτης όψεως διαπίστωση του περιεχομένου τους) ενώ και το αλουμινόφυλλο των συσκευασιών του καφέ είχε περίεργες γυαλάδες.

Τελωνείο Πειραιά - Αστυνομία - κατάσχεση - λαθραία τσιγάρα

Όντως, με την έκθεση εμπειρογνώμονα, διαπιστώθηκε ότι τα παραληφθέντα δείγματα δεν αποτελούσαν γνήσια προϊόντα.

Επίσης, στο  πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων και σε άλλα Τελωνεία της χώρας, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν:

  • 8.136 ζευγάρια αθλητικών υποδημάτων, προϊόντων απομίμησης
  • 960 τεμάχια προϊόντων (ρολόγια, τσάντες, πορτοφόλια)
  • 640 πασμίνες
  • 1.250 τεμάχια αρωμάτων επώνυμων εταιρειών
  • 112 τεμάχια διαφόρων εμπορευμάτων ένδυσης
  • 3.303 τεμάχια προϊόντων (τσάντες, πασμίνες, πορτοφόλια, ρολόγια, γυαλιά ηλίου, νεσεσέρ).

Αλκοολούχα

Ύστερα από έλεγχο από το Β΄ Τελωνείο Εξαγωγών - Εισαγωγών Πειραιά, διαπιστώθηκε η άσκηση δραστηριότητας χωρίς την έναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ από επαγγελματική εγκατάσταση σε περιοχή της Αθήνας, ενώ οι ποσότητες των αλκοολούχων ποτών που διατέθηκαν στην κατανάλωση και οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις υπολογίζονται ως ακολούθως:

A/A

ΕΙΔΟΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ σε λίτρα 

ΑΞΙΑ σε € 

01

ΟΥΖΟ

678,70 

4.294,13 

02

ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ

4.773,40 

31.107,64 

03

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

1.519,90 

9.977,95 

04

 ΚΡΑΣΙ

3.709,00 

957,79 

05

ΒΟΤΚΑ

53,50 

779,47 

06

ΟΥΪΣΚΥ

21,00 

308,83 

07

ΑΛΚΟΟΛ. ΠΟΤΑ

612,06 

6.981,86 

Σ Υ Ν Ο Λ Ο

11.367,56 

54.407,67 

Το Τελωνείο Σερρών εντόπισε και κατέσχεσε 1.608 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, ποσότητας 1.136,40 λίτρων, καθώς και 174 τεμάχια αυτοκόλλητων ετικετών που προορίζονταν για επικόλληση σε φιάλες και σήμανση τους, οι οποίες φέρουν ενδείξεις με εμπορικές ονομασίες στην ελληνική γλώσσα και αφορούν ελληνικές εταιρίες διάθεσης αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, έγινε κατάσχεση και οχήματος ως μέσο μεταφοράς λαθρεμπορευμάτων.

Το Τελωνείο Καλαμάτας, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε, εντόπισε περίπτωση κατοχής, διάθεσης και πώλησης 14.223,48 λίτρων άνυδρου τσίπουρου καθώς και εμφιάλωσης τσίπουρου χωρίς την ύπαρξη νόμιμης άδειας ποτοποιού. Το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ανέρχεται στο ποσό των 248.823,80 ευρώ.

Τελωνείο Πειραιά - Αστυνομία - κατάσχεση - λαθραία τσιγάρα

Τσιγάρα – καπνός

Ύστερα από φυσικό έλεγχο από το Α΄ Τελωνείο Εισαγωγών-Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ύπαρξη καπνού για χρήση ναργιλέ με προκάλυμμα χυμούς. Κατασχέθηκαν ως μέσο λαθρεμπορίας 1.600 χαρτοκιβώτια, που περιέχουν 6 συσκευασίες του ενός κιλού με καπνό για χρήση ναργιλέ σε διάφορα αρώματα και 400 χαρτοκιβώτια με χυμούς ως μέσο προκάλυψης-τάπα, καθώς και εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μέσω μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούντες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.014.264,13 ευρώ.

Το Γ΄ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, έπειτα από τοπική ανάλυση κινδύνου και τη συνδρομή του συστήματος X-RAY, εντόπισε και κατέσχεσε ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, ένα εμπορευματοκιβώτιο με περιεχόμενο 9.800.000 τεμάχια τσιγάρα των οποίων οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.894.041,6. Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, το εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από την Κίνα με δηλωθέν φορτίο “σταχτοδοχεία” και είχε παραλήπτη επιχείρηση στην Αττική.

Από το Α΄ Τελωνείο Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, 1.415 χαρτοκιβώτια όπου περιέχονται 14.150.000 τεμάχια τσιγάρων καθώς και εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.645.115,21 ευρώ.

Ύστερα από  ελέγχους που πραγματοποίησε το Τελωνείο Αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος”, κατασχέθηκαν 99.600 τεμάχια τσιγάρα και 9.963 γραμμάρια πούρα.

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

Μη τήρηση προϋποθέσεων απαλλαγής του Φ.Π.Α.

Σημαντικές υποθέσεις σχετικά με τη διακίνηση και την άμεση αποστολή εμπορευμάτων με απαλλαγή ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων απαλλαγής από το Φ.Π.Α., έφερε στο φως το Β΄ Τελωνείο Εξαγωγών-Εισαγωγών Πειραιά.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Εισαγωγική επιχείρηση εγκαταστημένη σε άλλο κράτος-μέλος, υποκείμενη σε ΦΠΑ και με Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, για τη χρήση 2017, κατέθεσε 14 Διασαφήσεις Εισαγωγής εμπορευμάτων, για άμεση αποστολή τους στη χώρα εγκατάστασής της, χωρίς όμως να προκύψει η άμεση αποστολή τους ούτε ο τελικός παραλήπτης και χωρίς την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 98.061,38 €, ο οποίος συνεπώς κατέστη άμεσα απαιτητός.
  • Εισαγωγική επιχείρηση εγκαταστημένη στην Ελλάδα, υποκείμενη σε Φ.Π.Α. και με Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, κατέθεσε, για τη χρήση 2017, 6 Διασαφήσεις Εισαγωγής εμπορευμάτων, για άμεση αποστολή τους σε επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος και χωρίς καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 144.677,47 €. Διαπιστώθηκε όμως ότι η παραλήπτρια επιχείρηση δε λειτουργούσε, ενώ δεν προέκυψε ούτε η άμεση αποστολή των εμπορευμάτων ούτε ο τελικός παραλήπτης τους, συνεπώς ο Φ.Π.Α. που έτυχε απαλλαγής κατέστη άμεσα απαιτητός.

Για την ίδια δε, εισαγωγική επιχείρηση, εκκρεμούν αποτελέσματα έρευνας για επιπλέον 4 Διασαφήσεις Εισαγωγής εμπορευμάτων με προορισμό άλλο κράτος-μέλος, χωρίς την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 97.747,71 €.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ - ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εμπορεύματα

Από τον εκ των υστέρων έλεγχο και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Θεσσαλονίκης σε επιχείρηση, διαπιστώθηκε ο μηχανισμός δόλου που χρησιμοποιείται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από Τουρκία και την παράδοσή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, εξακριβώθηκε ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση (φερόμενη ως εισαγωγέας) δε σχετίζεται με την αγορά των εμπορευμάτων από τους Τούρκους προμηθευτές, αλλά μόνο με τη μεταφορά των εμπορευμάτων από την Τουρκία, τον τελωνισμό τους και την παράδοσή τους στους πραγματικούς αγοραστές. Οι εν λόγω αγοραστές μεταβαίνουν οι ίδιοι στην Τουρκία, μεταφέροντας παράνομα χρηματικά ποσά, αγοράζουν τα εμπορεύματα μετρητοίς και δίνουν εντολή τα εμπορεύματα να μεταφερθούν σε κεντρική αποθήκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα εμπορεύματα χωρίζονται ανά τελικό παραλήπτη στην Ελλάδα, συσκευάζονται σε τσουβάλια και αποστέλλονται στην Ελλάδα με εικονικό τιμολόγιο πώλησης. Μετά τον τελωνισμό, τα εμπορεύματα με τιμολόγιο εισαγωγής με υποπολλαπλάσιες δηλωθείσες αξίες των πραγματικών, παραδίδονται σε κάθε ένα πραγματικό αγοραστή με επιλεκτική έκδοση των απαιτούμενων φορολογικών στοιχείων.

Στην περίπτωση, που τα εκδοθέντα τιμολόγια υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ και η αποπληρωμή πρέπει να γίνει μέσω τραπέζης, πραγματοποιείται κατάθεση σε λογαριασμό του φερόμενου εισαγωγέα και παράδοση του σχετικού “καταθετηρίου” στον υποτιθέμενο πελάτη, ενώ οι πραγματικοί παραλήπτες καταβάλλουν στον φερόμενο ως εισαγωγέα αμοιβή, ανάλογη του βάρους των εμπορευμάτων που παραδίδονται, χωρίς την έκδοση σχετικών φορολογικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση λειτουργούσε υπό την οργάνωση και την διαρκή καθοδήγηση άλλου προσώπου.

Συμπερασματικά, από τον ανωτέρω έλεγχο, που διενεργήθηκε επί μια διετία, και αφορούσε σε δηλούμενη δασμοφορολογητέα αξία σε 308 Διασαφήσεις Εισαγωγής κλωστοϋφαντουργικών κυρίως προϊόντων, διαπιστώθηκαν:

  • η εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ελλάδα, με υποτιμολόγηση της πράγματι καταβληθείσας αξίας (συναλλακτικής /δασμοφορολογητέας), με την κατάθεση συνολικά 289 Διασαφήσεων Εισαγωγής στις οποίες είχαν επισυναφθεί ανακριβή-εικονικά ως προς την αξία τιμολόγια εισαγωγής (288 στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, 1 στο Β’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης) ενώ για τις υπόλοιπες 19 δεν προέκυψαν διαφυγόντες φόροι, και στη συνέχεια
  • η παράδοση των ανωτέρω εμπορευμάτων στις έδρες περίπου 600 πραγματικών αγοραστών σε 43 νομούς της χώρας, οι οποίοι και κατέβαλαν οι ίδιοι την αξία τους στην Τουρκία, υποπίπτοντας έτσι στο αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Η συνολική δασμολογητέα αξία των υπό έλεγχο 289 διασαφήσεων εισαγωγής προσδιορίσθηκε από το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης στο ποσό των 32,88 εκ. ευρώ ενώ η δηλωθείσα κατά τον τελωνισμό ήταν 6,37 εκ. ευρώ. Το συνολικό  ύψος των διαφυγόντων φόρων (ΦΠΑ) και λοιπών επιβαρύνσεων ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.191.124,77 ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Ο δεκάλογος του καλοκαιριού17:55Κορονοϊός - Καβάλα: Αναβολή εκδηλώσεων και χρήση μάσκας στις λαϊκές17:42Δένδιας: Διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών17:30Απόδραση κρατουμένου από την Ευελπίδων17:17Κορονοϊός: Συλλήψεις και πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων17:05“Τουρισμός για όλους”: 10+1 απαντήσεις για τυχόν απορίες16:52Κορονοϊος: Οι ΗΠΑ πέρασαν σε “νέα φάση” της πανδημίας16:40Δεύτερος θάνατος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου16:27Κορονοϊός: ακόμη ένα κρούσμα σε γάμο!16:14Σόνια Άματ: η “καυτή” γυμνάστρια… ξαναχτύπησε στο κέντρο της Αθήνας! (βίντεο)16:02Φωτιά στην Αίγινα15:50Καραμανλής για ΜΜΜ: έγινε λάθος υπολογισμός στις άδειες του προσωπικού15:37Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη (χάρτης)15:25ΚΚΕ: η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας15:12Κορονοϊός: “Βροχή” τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς 15:00Τσίπρας: Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν14:48Συμβούλιο Πλημμελειοδικών: Ορθή η ποινική δίωξη κατά της Τουλουπάκη14:36Καθημερινό φαινόμενο οι συλλήψεις για πάρτι στην Μύκονο14:24Όλιβερ Στόουν: αν έκανα τώρα κάποια ταινία θα είχα διασυρθεί14:11Πέθανε ο Τζον Χιουμ 13:59
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο