FT: η Ελλάδα ετοιμάζει διπλή ή τριπλή έξοδο στις αγορές
Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρήματος νωρίς την επόμενη χρονιά με μια νέα έκδοση επταετούς ομολόγου, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθελοντικού swap, σύμφωνα με δυο ανθρώπους που εμπλέκονται στην προετοιμασία για την δανειακή στρατηγική της χώρας το 2018.
Αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, δυο ακόμα εκδόσεις ή τρεις και 10ετή ομόλογα θα ακολουθήσουν ως τον Ιούλιο, πριν την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, είπαν οι ίδιες πηγές.
Η Ελλάδα ελπίζει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τις νέες εκδόσεις και να χτίσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 15-18 δισ. ευρώ, τα οποία άνετα θα καλύψουν τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου που λήγουν τον επόμενο χρόνο στο 319 δισ. ευρώ χρέος της. Επιπλέον 9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης υπό μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Ο στόχος είναι να χτίσουμε την καμπύλη επιτοκίων καθώς και να εξασφαλίσουμε μαξιλάρι ρευστότητας», είπε Αθηναίος τραπεζίτης στους Financial Times, σύμφωνα με τη μετάφραση του euro2day.gr.
Σχεδόν 86% των ομολογιούχων συμμετείχαν στο swap, ανταλλάσσοντας 20 χαμηλής ρευστότητας ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του 2012 με πέντε νέες σειρές. Τα νέα ομόλογα έχουν ωριμάνσεις μεταξύ έξι και 25 ετών με κουπόνια μεταξύ 3,5% και 4,2%.
«Το swap ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο με ευρεία συμμετοχή από μικρούς επενδυτές και τοπικά ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τράπεζες και ξένους επενδυτές», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα βρέθηκε εκτός διεθνών αγορών μετά το 2014 εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε το κλείσιμο για τρεις εβδομάδες των τραπεζών και η εφαρμογή capital controls. Η αριστερή κυβέρνηση παρά λίγο απέφυγε μια μη οικειοθελή έξοδο από το ευρώ πριν συμφωνήσει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο ΟΔΔΗΧ επιτυχημένα εξέδωσε πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο στηριγμένος στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η χώρα οδεύει για έξοδο από την επταετή ύφεση.