Νέα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος
Νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, κατατέθηκαν στη Βουλή στο σχέδιο νόμου "Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις".
Στα 9.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ορίζεται το πρώτο σκαλοπάτι για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος ενώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, πολύτεκνες οικογένειες ενδέχεται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, εάν το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 27.000 ευρώ.
Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτα νοικοκυριά νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων. Άρα αυξάνεται το εισοδηματικό όριο των εν λόγω νοικοκυριών.
Εκτός δε από αυτούς που θα χάνουν το επίδομα έστω και για ένα ευρώ όταν συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων μαζί των συνοίκων, αποκλείονται αυτομάτως και όλοι όσοι για οποιονδήποτε λόγω πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Γενικότερα:
Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000:
-135.000 ευρώ για νοικοκυριό με 2 μέλη (πχ ανδρόγυνο ή γονιός που μένει μαζί με ανήλικο ή ενήλικο τέκνο)
-150.000 για 3 μέλη
-165.000 για 4 μέλη
-180.000 ευρώ για 5 μέλη και άνω
Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.