LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 11 Νοεμβρίου 2017 14:11

“Επί ποδός” το Μαξίμου για τις επενδύσεις

Διαβεβαιώσεις μετά το “καμπανάκι” από την Lamda Development για πιθανή ματαίωση της επένδυσης στο Ελληνικό, λίγες ώρες μετά το νέο “πάγωμα εργασιών” στις Σκουριές.

Τσιπρας - Ελληνικό - Σκουριές

Διαβεβαιώσεις ότι το Δημόσιο θα τηρήσει την συμφωνία με τον πλειοδότη για την αξιοποίηση της έκτασης στο πρώην Αεροδρόμιο στο Ελληνικό έδωσαν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας που υποστήριξε ότι λόγω των συνεχών ανατροπών και εμποδίων τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του έργου.

Το θέμα, εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, ο οποίος κάνει λόγο για «προβληματικό μήνυμα» που εκπέμπεται για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις κατόπιν …διαμαρτυρίας

Κατόπιν …δημοσιοποίησης, αλλά έστω κι έτσι, φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις της Lamda Development ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση, ιδίως καθώς το δικό της ήταν το δεύτερο «επενδυτικό χτύπημα» μέσα σε λίγες ώρες, ακολουθώντας εκείνο της El Dorado Gold για τις Σκουριές.

Το πρωί της Παρασκευής, η Lamda Development, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων, υποστήριξε -και δημοσίως- ότι λόγω συνεχών ανατροπών από την πλευρά του Δημοσίου, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ματαίωση της επένδυσης και αξιοποίηση της περιοχής στο Ελληνικό.

Με αφορμή την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της επιβολής νέων 16 όρων για την έγκριση του Σχεδίου ανάπτυξης, η εταιρεία ανέφερε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί το έργο, όσο εμπόδια αναφύονται διαρκώς και οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης, με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση και αυξάνουν το κόστος και τους κινδύνους καθυστερήσεων, λόγω γραφειοκρατίας και διαφορετικών ερμηνειών των νόμων.

Υπογραφή - HELLINIKON Global I.S.A. - Lamda Development S.A. - Μνημόνιο Συναντίληψης - Ελληνικό

Τόνιζε δε, ότι όλα αυτά κλονίζουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της Lamda Development και του Δημοσίου και δημιουργούν έντονο προβληματισμό σε ότι αφορά την υλοποίηση της επένδυσης.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις κομμάτων, που επιτίθεντο στην Κυβέρνηση για εχθρικό κλίμα προς τις επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα, και έτσι αργά το απόγευμα, πηγές του Μαξίμου, διαβεβαίωναν εξ ονόματος της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι «θα τηρηθούν από την Ελληνική Πολιτεία όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού» και πως θα υπάρξουν διευθετήσεις σε καίρια ζητήματα που θα περιλαμβάνονται στο απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα, σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να υπάρχει καλόπιστη συνεργασία του επενδυτή με το Δημόσιο, ώστε να τηρηθεί ο νόμος και να δοθεί η τελική απαραίτητη έγκριση για το έργο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ - ΣΤΟΕΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Εν τω μεταξύ, το θέμα είχε ήδη λάβει διεθνείς διαστάσεις με ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας να αναδεικνύουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, στέλνοντας κάθε άλλο παρά το μήνυμα που χρειάζεται σε επίδοξους επενδυτές που θέλουν να ρίξουν κεφάλαια στην χώρα μας.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, υπό τον τίτλο «η Ελλάδα ρισκάρει επενδύσεις ύψους 11 δις ευρώ», στο οποίος επισημαίνεται ότι «εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει τις επενδύσεις που θέλει απεγνωσμένα για να ορθοποδήσει οικονομικά».

Αργά το βράδυ, σε τηλεοπτική συνέντευξη του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι αρνητικές εξελίξεις έρχονται «με αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για την μεγάλη καθυστέρηση σε αυτές τις δύο επενδύσεις. Χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Στους Σκουριές θα χαθούν και δουλειές, στο Ελληνικό δεν δημιουργούνται δουλειές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αθήνα: Εμπρησμός με γκαζάκια σε κατάστημα παιχνιδιών16:44Φοινικούντα: Προσήχθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας16:30Ρόδος: Τρίχρονο κοριτσάκι βρέθηκε στον πάτο πισίνας χωρίς τις αισθήσεις του 16:16"Το Πρωινό": 43χρονη καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη μέση του δρόμου από γνωστό πλαστικό χειρούργο (βίντεο)16:02Λαμίν Γιαμάλ: Επικοινωνία Αλ Χιλάλ - Μπαρτσελόνα με πρόταση 400 εκατομμυρίων ευρώ15:48Τέμπη: Ξεκινά στις 23 Μαρτίου η δίκη15:34Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθη ως συνεργός ο άνδρας που είχε προσέλθει στη ΓΑΔΑ15:19Πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)15:05Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ10:57Τσιάρας στο "Καλημέρα Ελλάδα": Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων10:42Τραμπ: Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμη η Τεχεράνη10:28Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι Αφγανοί που καταγγέλθηκαν για τον βιασμό 6χρονου10:14Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Άλκης Γιαννακάς10:00Πότε ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - Τί πρέπει να γνωρίζετε09:46Τραμπ: Ο Ερντογάν μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου09:32Παναττική απεργία των ναυτεργατών - Αναμένονται ακυρώσεις δρομολογίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαυρίο09:18Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό και στα δύο ρεύματα09:04Μοναστηράκι: Τεράστιος κορμός δέντρου έπεσε δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα08:49Ο Νεϊμάρ θα σμίξει ξανά με Μέσι και Σουάρες στην Ιντερ Μαϊάμι08:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο οδηγός ταξί που είχε χτυπήσει και εγκαταλείψει αστυνομικούς08:21
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο