Λιαργκόβας στον ΑΝΤ1: η ουσία είναι ότι απαιτείται η διευθέτηση χρέους (βίντεο)
Εξηγήσεις για τη διαφορά στις προβλέψεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη του χρέους από τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έδωσε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Υπάρχουν δύο θέματα το ένα είναι ουσιαστικό και το άλλο τεχνικό. Η διαφορά προκύπτει στο τεχνικό ζήτημα δηλαδή κατά πόσο τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε μας δίνουν ένα τελικό αριθμό τόκων τους οποίους έχουμε να πληρώσουμε έως το 2026», είπε ο επικεφαλής του Γραφείου.
Συμπλήρωσε ότι «σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2021. Τα στοιχεία αυτά είχαν κατατεθεί στη Βουλή το 2014 από τον ΟΔΗΧ και σε αυτά προφανώς δεν υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους».
Παραδέχθηκε ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν τα νέα στοιχεία για τη ρύθμιση του χρέους αλλά όπως υπογράμμισε «Είτε με τα παλαιά στοιχεία είτε με τα καινούργια το συμπέρασμα είναι το ίδιο: το χρέος χρειάζεται ρύθμιση γιατί αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμο. Ο λόγος λοιπόν που επιμείναμε σε αυτήν την παράγραφο είναι ακριβώς για να δείξουμε ότι στη μετά μνημόνιο εποχή την αναγκαιότητα της ρύθμισης του χρέους».
Αρνήθηκε, τέλος, ότι η έκθεση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στους επενδυτές. «Δεν θα λειτουργήσει έτσι για τι κανείς διαβάζει όλη την έκθεση και αυτό ήταν μία παράγραφος από μια έκθεση 67 σελίδων. Αν διαβάσει κανείς ολόκληρη την έκθεση τότε θα δει ότι υπάρχουν και σημάδια εξόδου από το μνημόνιο, θετικά όσον αφορά την μακροοικονομία, αλλά υπάρχουν και αρνητικά και μελανά σημεία, τα οποία αντιμετωπίζει ο πολίτης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι σύνθετη», σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας.