Συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τρεις χώρες για επένδυση 117 εκ. ευρώ στην Ελλάδα
Συμφωνία ύψους 117 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2014-2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα, ο Νορβηγός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα EEA και ΕΕ, κ. Jens Frølich Holte και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης.
Στη νέα περίοδο των προγραμμάτων του ΕΟΧ, οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σε τομείς του περιβάλλοντος, των ΑΠΕ, του ασύλου και της μετανάστευσης, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και επιλεγμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διοίκηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο κ. Jens Frølich Holte δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, «είμαι πολύ ευτυχής για την υπογραφή της νέας συμφωνίας των EEA Grants (ΕΟΧ) στην Ελλάδα για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ένα τομέα στον οποίο, μέσω των ΕEA Grants, υλοποιήσαμε αρκετά σημαντικά έργα και προγράμματα την προηγούμενη περίοδο. Επίσης θα ξεκινήσουμε ένα μεγάλο επιχειρηματικό πρόγραμμα, που θα στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει επιχειρήσεις τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ελλάδα. Τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα στη νέα αυτή περίοδο έχουν αυξηθεί. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και της ενδυνάμωσης των σχέσεων μας με την Ελλάδα».
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο κ. Χαρίτσης, δηλώνοντας «η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς το ύψος των πόρων της περιόδου 2014-2021 που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο (117 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ) της περιόδου 2009-2014 που μόλις ολοκληρώθηκε. Οι πόροι αυτοί θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις με πολύ σημαντικό κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στους τομείς για παράδειγμα, του ασύλου, της καινοτομίας, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποτελούν επίσης μία σημαντική πρόσθετη, ένεση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τα νέα προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία που δημιουργήσαμε για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών».
Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κοινή αγορά EFTA και αποτελεί θεσμικό όργανο από το 1994. Η Ελλάδα αποτελεί από το 1994 μέλος του Μηχανισμού. Στόχοι του XM-EOX, μέσω της οικονομικής συνεισφοράς των χωρών της Νορβηγίας (με τη μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή), της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, είναι η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Συνάντηση Δραγασάκη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Jens Frølich Holte είχε, σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Jørn Eugene Gjelstad και νορβηγικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.
O Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης το διευρυμένο πρόγραμμα για το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας, μέσω του οποίου προσδίδεται βάθος και ευρύτητα στην ήδη αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Ο κ. Holte τόνισε ότι η Νορβηγία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό, καθώς αυτός αποτελεί εργαλείο συνεργασίας με Κράτη-Μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Επισήμανε δε, ότι είναι γνώστης των επιπτώσεων του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας, γι’ αυτό και η μετανάστευση είναι ένας από τους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού.
Ο Αντιπρόεδρος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι πόροι του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού συνιστούν, εκτός από πρακτική υποστήριξη και ηθική επιβράβευση για τη πολιτική της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.
Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. Βασικοί στόχοι είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η προώθηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι διαμορφώνονται ευρύτερα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Ο Νορβηγός Υφυπουργός συμφώνησε και ανέφερε ως παράδειγμα το πεδίο της Πράσινης και Αειφόρου Ανάπτυξης - το οποίο άλλωστε εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό - και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποκεντρωμένη ανάπτυξη.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας, με τον Αντιπρόεδρο να σημειώνει ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της ναυτιλίας με την εσωτερική οικονομία. Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία και συνολικότερα να ενισχυθεί ο θετικός αντίκτυπος της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.