LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2017 20:24

“Ζαλίζoυν” οι παραβάσεις που ...τσίμπησε το θερινό κυνήγι της φοροδιαφυγής

Εντυπωσιακά, όμως για πολλούς “αναμενόμενα” τα ποσοστά παραβατικότητας. “Ακτινογραφία” ανά περιοχή, βάσει του απολογισμού της Οικονομικής Αστυνομίας

ξενοδοχείο - φοροδιαφυγή

Εντυπωσιακά, αν και για πολλούς, αν όχι τους περισσότερους, απολύτως αναμενόμενα, ήταν τα ποσοστά παραβατικότητας που κατέγραψαν οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας στο διάστημα των τριών θερινών μηνών, για την βεβαίωση παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Αυγούστου 2017, τα στελέχη της έκαναν ελέγχους σε 268 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Πάρο, Κρήτη, Θάσο, Σκιάθο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Πιερία, Καβάλα, Μαγνησία και Σέρρες.

Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 165 από αυτές τις επιχειρήσεις (ποσοστό 61% του συνόλου). Μάλιστα, για 17 από αυτές ακολουθήθηκε η διαδικασία για την 48ωρη αναστολή λειτουργίας. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, η παραβατικότητα άγγιξε το 100%. Πιο αναλυτικά:

  • στην Ζάκυνθο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 56 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 32 από αυτές. Για 4 νυχτερινά κλαμπ στο Λαγανά και 2 σνακ-μπαρ ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας, για 3 νυχτερινά κλαμπ υποβλήθηκαν εκθέσεις για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων και δεσμεύτηκαν φιάλες αλκοολούχων ποτών, προκειμένου να ελεγχθεί το νόμιμο της διακίνησης στη χώρα. 
  • στη Μύκονο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 26 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 15 από αυτές (57%). Για μία ταβέρνα ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας. Σε ξενοδοχειακή μονάδα, βρέθηκε και κατασχέθηκε τερματικό μηχάνημα POS έκδοσης αλλοδαπού πιστωτικού ιδρύματος, καθώς η χρήση του παραβαίνει τη σχετική νομοθεσία των κεφαλαιακών περιορισμών. 
  • στη Σαντορίνη, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 12 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 7 από αυτές (58%). Για ένα εστιατόριο ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας. 
  • στην Κρήτη, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 30 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 14 από αυτές (47%). Για ένα καφέ-μπαρ ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας. 
  • στην Κέρκυρα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 9 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 6 από αυτές (66,6%). Σε ένα κατάστημα κατασχέθηκε αδήλωτη ταμειακή μηχανή, για διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων. 
  • στην Πάρο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 11 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 2 από αυτές (18%). 

Εφορία - έλεγχος - καφετέρια - χρήματα


Υψηλή παραβατικότητα σε Θεσσαλονίκη - Αττική

Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και στην ηπειρωτική Ελλάδα:

  • στην Αττική, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 19 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 10 από αυτές (53%). Σε εστιατόριο-ψητοπωλείο ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
  • στη Θεσσαλονίκη, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 23 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 22 από αυτές (96%). Για 3 καταστήματα ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.

Οι «πρωταθλητές»

Σε πολλές περιοχές, ως και οι ίδιοι οι ελεγκτές έμειναν έκπληκτοι, καθώς σε όσα καταστήματα μπήκαν για έλεγχο, έβγαλαν και το μπλοκ για την βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων, ενώ σε άλλες το ποσοστό της παραβατικότητας ήταν τουλάχιστον 90%. Ενδεικτικά:

  • στην Πιερία (Κατερίνη, Λεπτοκαρυά), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 επιχειρήσεις και σε όλες βεβαιώθηκαν παραβάσεις (100%).
  • στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν και στις 2 παραβάσεις (100%). 
  • στην Πάργα Πρέβεζας, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 επιχειρήσεις. Στο σύνολο τους διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβάσεις (100%). 
  • σε Βόλο και Σκιάθο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 11 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε όλες, εκτός από 1 (91%), στην οποία δεν διαπιστώθηκε κάτι παράνομο. 
  • σε Καβάλα και Θάσο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 9 από αυτές (90%). Σε 3 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.

beach bar - μπιτς μπαρ - καλοκαίρι - παραλία - διασκέδαση


Φοροδιαφυγή …για τους μισούς

Στις υπόλοιπες περιοχές, οι έλεγχοι κατέδειξαν ότι παραβάσεις που αφορούν κυρίως περιπτώσεις φοροδιαφυγής είχαν τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις, με «εξαίρεση» την Αργολίδα όπου για κάθε μία επιχείρηση με παράβαση, αντιστοιχούσαν δύο που βρέθηκαν εντάξει. Αναλυτικά:

  • στην Κορινθία (Λουτράκι, Κιάτο, Βραχάτι), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 9 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 5 από αυτές (55%). Σε καφέ-εστιατόριο-“beach bar” ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
  • στην Αργολίδα (Ναύπλιο, Τολό κ.α.), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 12 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 4 από αυτές (33%). 
  • στην Μεσσηνία (Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Στούπα κ.α.), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 16 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 10 από αυτές (63%).  
  • στη Χαλκιδική, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 6 από αυτές (60%).
  • στις Σέρρες, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκε παράβαση στην 1 από αυτές (50%).
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων12:18Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι, πρόστιμα και συλλήψεις για παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές12:04Άρης Μουγκοπέτρος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Με αυτό το χέρι θα δουλέψω στην οικοδομή, για να δώσω στα παιδιά μου όσα θέλουν11:50Αχαρνές: Επίθεση με πέτρα σε εργαζόμενο καθαριότητας - Αναζητούνται οι δράστες11:36Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες11:22Αχαρνές: Της άρπαξαν την τσάντα και την πέταξαν στο δρόμο - Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι11:08Ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει βραβείο ειρήνης από το Ισραήλ10:54Χωρίς αποκλεισμούς παραμένουν τα μπλόκα σε Μπράλο, Αταλάντη, Κάστρο και Θήβα10:40Ντόναλντ Τραμπ: Υπό εξέταση η πώληση F-35 στην Τουρκία10:26Παράσυρση πεζού στα Άνω Λιόσια: Η ανακοίνωση της Hellenic Train10:12"Πάγωσε" η Κεντρική Μακεδονία: -8,6 βαθμοί στο Νευροκόπι 09:58Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των Αρχών σπείρα που ρήμαζε σπίτια και μαγαζιά09:44Σε τροχαίο ενεπλάκη ο Άντονι Τζόσουα - Νεκροί ο προπονητής και ο γυμναστής του πυγμάχου (Βίντεο)09:30Ζευγάρι αντιδρά σε έλεγχο για αλκοτέστ: Εσείς δεν έχετε πιε ποτέ; (βίντεο)09:16Ελ Κααμπί - Κόπα Άφρικα: Ασταμάτητος ο "γκολτζής" του Ολυμπιακού09:02Άνω Λιόσια: Στο νοσοκομείο άνδρας, μετά από παράσυρση από συρμό του Προαστιακού08:48Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε αποθήκη στην περιοχή του Σκαλανίου08:34Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"08:20Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν "προκυμαία" στη Βενεζουέλα, που συνδεόταν με τη διακίνηση ναρκωτικών08:06Λαβρόφ: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία έχει τη στρατηγική πρωτοβουλία στην Ουκρανία07:52
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο