“Ζαλίζoυν” οι παραβάσεις που ...τσίμπησε το θερινό κυνήγι της φοροδιαφυγής
Εντυπωσιακά, αν και για πολλούς, αν όχι τους περισσότερους, απολύτως αναμενόμενα, ήταν τα ποσοστά παραβατικότητας που κατέγραψαν οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας στο διάστημα των τριών θερινών μηνών, για την βεβαίωση παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ειδικότερα, την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Αυγούστου 2017, τα στελέχη της έκαναν ελέγχους σε 268 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Πάρο, Κρήτη, Θάσο, Σκιάθο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Πιερία, Καβάλα, Μαγνησία και Σέρρες.
Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 165 από αυτές τις επιχειρήσεις (ποσοστό 61% του συνόλου). Μάλιστα, για 17 από αυτές ακολουθήθηκε η διαδικασία για την 48ωρη αναστολή λειτουργίας. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, η παραβατικότητα άγγιξε το 100%. Πιο αναλυτικά:
- στην Ζάκυνθο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 56 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 32 από αυτές. Για 4 νυχτερινά κλαμπ στο Λαγανά και 2 σνακ-μπαρ ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας, για 3 νυχτερινά κλαμπ υποβλήθηκαν εκθέσεις για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων και δεσμεύτηκαν φιάλες αλκοολούχων ποτών, προκειμένου να ελεγχθεί το νόμιμο της διακίνησης στη χώρα.
- στη Μύκονο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 26 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 15 από αυτές (57%). Για μία ταβέρνα ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας. Σε ξενοδοχειακή μονάδα, βρέθηκε και κατασχέθηκε τερματικό μηχάνημα POS έκδοσης αλλοδαπού πιστωτικού ιδρύματος, καθώς η χρήση του παραβαίνει τη σχετική νομοθεσία των κεφαλαιακών περιορισμών.
- στη Σαντορίνη, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 12 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 7 από αυτές (58%). Για ένα εστιατόριο ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
- στην Κρήτη, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 30 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 14 από αυτές (47%). Για ένα καφέ-μπαρ ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
- στην Κέρκυρα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 9 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 6 από αυτές (66,6%). Σε ένα κατάστημα κατασχέθηκε αδήλωτη ταμειακή μηχανή, για διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων.
- στην Πάρο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 11 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 2 από αυτές (18%).
Υψηλή παραβατικότητα σε Θεσσαλονίκη - Αττική
Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και στην ηπειρωτική Ελλάδα:
- στην Αττική, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 19 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 10 από αυτές (53%). Σε εστιατόριο-ψητοπωλείο ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
- στη Θεσσαλονίκη, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 23 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 22 από αυτές (96%). Για 3 καταστήματα ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
Οι «πρωταθλητές»
Σε πολλές περιοχές, ως και οι ίδιοι οι ελεγκτές έμειναν έκπληκτοι, καθώς σε όσα καταστήματα μπήκαν για έλεγχο, έβγαλαν και το μπλοκ για την βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων, ενώ σε άλλες το ποσοστό της παραβατικότητας ήταν τουλάχιστον 90%. Ενδεικτικά:
- στην Πιερία (Κατερίνη, Λεπτοκαρυά), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 επιχειρήσεις και σε όλες βεβαιώθηκαν παραβάσεις (100%).
- στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν και στις 2 παραβάσεις (100%).
- στην Πάργα Πρέβεζας, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 επιχειρήσεις. Στο σύνολο τους διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβάσεις (100%).
- σε Βόλο και Σκιάθο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 11 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε όλες, εκτός από 1 (91%), στην οποία δεν διαπιστώθηκε κάτι παράνομο.
- σε Καβάλα και Θάσο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 9 από αυτές (90%). Σε 3 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
Φοροδιαφυγή …για τους μισούς
Στις υπόλοιπες περιοχές, οι έλεγχοι κατέδειξαν ότι παραβάσεις που αφορούν κυρίως περιπτώσεις φοροδιαφυγής είχαν τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις, με «εξαίρεση» την Αργολίδα όπου για κάθε μία επιχείρηση με παράβαση, αντιστοιχούσαν δύο που βρέθηκαν εντάξει. Αναλυτικά:
- στην Κορινθία (Λουτράκι, Κιάτο, Βραχάτι), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 9 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 5 από αυτές (55%). Σε καφέ-εστιατόριο-“beach bar” ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
- στην Αργολίδα (Ναύπλιο, Τολό κ.α.), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 12 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 4 από αυτές (33%).
- στην Μεσσηνία (Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Στούπα κ.α.), διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 16 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 10 από αυτές (63%).
- στη Χαλκιδική, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 6 από αυτές (60%).
- στις Σέρρες, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκε παράβαση στην 1 από αυτές (50%).