weforum: υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
Υποχώρηση, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, καταγράφει η ελληνική οικονομία για το 2017-2018, με τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου να «χαμηλώνει».
Η χώρα μας καταλαμβάνει την 87η θέση μεταξύ 137 χωρών, παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report 2017 - 2018 του World Economic Forum.
Η επίδοση της εθνικής οικονομίας για το 2017-2018 έρχεται να προστεθεί στην αρνητική πορεία, που διαγράφει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, καθώς σταθερά χάνει έδαφος έναντι των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη, αναφέρει ο sepe.gr, κάτι που σύμφωνα με την Εκθεση οφείλεται στην αστάθεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών, την φορολογία και την γραφειοκρατία.
Πέρσι η Ελλάδα ήταν στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση μεταξύ 140 χωρών που κατείχε στην αξιολόγηση του 2015-2016 και την 81η θέση μεταξύ 144 χωρών το 2014-2015. Διαχρονικά, η καλύτερη επίδοση της εθνικής οικονομίας σημειώθηκε την περίοδο 2003-2004, όταν η Ελλάδα κατέλαβε την 35η θέση μεταξύ των 102 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου.
Η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 4,02, όταν η “πρωταθλήτρια κόσμου” Ελβετία, με βαθμολογία 5,86 διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά για 9η συνεχή χρονιά. Στη δεύτερη θέση της λίστας με τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες βρίσκονται οι ΗΠΑ. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη και έπονται Ολλανδία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Φινλανδία.
Η Ελλάδα της 87ης θέσης βρίσκεται σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο ανταγωνιστικότης από τις Αλγερία (86η), Σρι Λάνκα (85η), Γουατεμάλα (84η), Τρινιντάντ και Τομπάγκο (83η) και Μπουτάν (82η).
Η χώρα μας καταγράφει λίγο καλύτερη εικόνα από τις οικονομίες των κάτωθι χωρών: Νεπάλ (88η θέση), Μολδαβία (89η), Ναμίμπια (90η), Κένυα (91η) και Αργεντινή (92η).
Την χειρότερη επίδοση παγκοσμίως στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη, με αμέσως χειρότερες επιδόσεις αυτές της Μαυριτανίας, της Λιβερίας, του Τσαντ και της Μοζαμβίκης.
Σύμφωνα με την Έκθεση, τα μελανά σημεία της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζουν να της στερούν πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας, είναι: οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, οι ασταθείς πολιτικές, η αστάθεια στη διακυβέρνηση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διαφθορά, οι ανεπαρκείς υποδομές, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας και η περιορισμοί στην αγορά εργασίας.
Μπακογιάννη: η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έριξε την χώρα στα τάρταρα
Σε δήλωση της, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει: «παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης για στροφή στις επενδύσεις και στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οικονομία καταγράφει ακόμη μια αρνητική επίδοση, στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας. Η κακή επίδοση της χώρας μας επιβεβαιώνει την κυβερνητική ανικανότητα να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου. Η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας, τα διαρκή εμπόδια στην επιχειρηματικότητα επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και δυσχεραίνουν τη θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση. Στην αντίστοιχη περσινή αξιολόγηση, η Ελλάδα βρισκόταν στην 86η θέση. Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2014 - 2015, βρισκόταν στην 81η θέση. Σήμερα, που η χώρα έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το Α.Ε.Π, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατόρθωσε να ρίξει τη χώρα στα τάρταρα της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας, πίσω από τη Ρουάντα, τη Μποτσουάνα, το Τατζικιστάν και την Αλγερία».
ΠΟΤΑΜΙ: Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος
Σε ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρεται «στους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται πως δεν λαμβάνουν υπόψιν ούτε τα non paper του Μαξίμου, ούτε τα παχιά λόγια και τις θριαμβολογίες του κ.Τσίπρα. Η φετινή έκθεση ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum δείχνει ότι η ήδη πολύ χαμηλή θέση της χώρας μας διεθνώς σε αυτό τον τομέα, έχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, πέφτοντας στην 87η θέση φέτος από την 86η το 2016 και την 81η το 2015. Βρισκόμαστε πιο χαμηλά από άλλες χώρες της γειτονιάς μας, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία (κατά 12 θέσεις). Οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν όλα αυτά που ζουν όσοι διατηρούν ή θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα: υψηλή φορολογία (ουραγοί παγκοσμίως στην 137η θέση σε 137 χώρες), χρηματοοικονομικό περιβάλλον με capital controls (είμαστε στην 133η θέση στην ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών αγορών), αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον (στην 117η θέση σε αυτό το δείκτη). Η ανάπτυξη δεν έρχεται με συνθήματα για το κομματικό ακροατήριο, ούτε με non paper προπαγάνδας. Χρειάζονται άλλες πολιτικές. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να τις εφαρμόσουν. Γι΄αυτό η Ελλάδα κατρακυλάει διαρκώς σε όλο και και χαμηλότερες θέσεις διεθνώς».