Αξιολόγηση “fast track” θέλει το Eurogroup
Αξιολόγηση Fast Track ζητά από την Αθήνα το Eurogroup. Ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, αφήνοντας ανοικτό ένα μικρό παράθυρο νεών μέτρων εάν χρειαστεί, πράγμα που δεν ασπάζεται σε καμία περίπτωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Πρόεδρος του Europgroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως "υπάρχει ένα report από τους θεσμούς για θέματα πάνω στα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα, προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους".
Βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018 εμφανίστηκε από το Ταλίν της Εσθονίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις, «μία θα είναι για τη φύση της εξόδου, μία θα είναι για το θέμα του χρέους και θα διασφαλίσουμε ότι θα ξεκαθαριστεί τι χρειάζεται να γίνει για το χρέος και η τρίτη θα είναι για εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ταυτόχρονα βέβαιος ότι η χώρα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο, καθώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση στους διάφορους τομείς του προϋπολογισμού θα αλληλοεξουδετερωθούν. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει μεν υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος,, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει υπερβολική απόδοση στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης και στον ΦΠΑ.
"Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM" δήλωσε ο ο Μπενουά Κερέ.
«Το ΔΝΤ όπως γνωρίζετε, αφιέρωσε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό πόρων, οικονομικών και άλλων, στο ελληνικό πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις και συμπληρώνοντας «επομένως νομίζω ότι κάθε απορία σχετικά με την δέσμευση του ΔΝΤ, την σοβαρότητα του ΔΝΤ, τη στήριξη του ΔΝΤ για την Ελλάδα, είναι πραγματικά πέρα από κάθε αμφισβήτηση».
Βέβαιος για πλήρη έξοδο από το πρόγραμμα εμφανίστηκε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας.
H έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα είναι καθαρή, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. Η απόφαση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία αποθεματικού, τόνισε ο υπουργός, θα διασφαλίσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Πάντως τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν. «Τα θέματα που θα καλυφθούν στην τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την εφαρμογή στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και τις ιδιωτικοποιήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.