Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: πολλά ερωτηματικά για ανάπτυξη 1,8% φέτος
"Περισσότερα είναι πλέον τα ερωτηματικά για την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση κατά 1,8% φέτος", αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο 1ο τεύχος της σειράς που καθιερώνει, με τίτλο "Μακροοικονομικές & Δημοσιονομικές Εξελίξεις".
Επισημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση της τάξης του +1,8% μπορεί να επιτευχθεί εάν το β’ εξάμηνο η μεγέθυνση φθάσει το 3,1% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός εκτίμησε από τη ΔΕΘ ανάπτυξη κοντά στο 2% και ότι το 1,8% είναι ο επίσημος στόχος του Μεσοπρόθεσμου του προηγούμενου Μαΐου.
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει, επίσης, ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το β’ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%), ενώ αρνητική εξέλιξη είναι η μείωση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 4,6%.
Ερωτηματικά για τα έσοδα
Εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού και Γενικής Κυβέρνησης, διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά τον στόχο για 1,75% του ΑΕΠ εφικτό για το 2017.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι "ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση των εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς τον στόχο που έχει τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-21".
"Στο σκέλος των εσόδων ερωτηματικά προξενεί η εξέλιξη των εισπράξεων άμεσων φόρων η οποία υστερεί τόσο ως προς τα περσινά επίπεδα (-654 εκ. ευρώ) όσο και ως προς τον "στόχο" (237 εκ. ευρώ). Οι εισπράξεις έμμεσων φόρων κινούνται ικανοποιητικά.
Σημειωτέων ότι σε αυτές περιλαμβάνονται 296 εκατ. ευρώ (Φ.Π.Α. αποκρατικοποιήσεων), το οποίο το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί ως έσοδο αποκρατικοποιήσεων, με ανάλογη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Σημαντική είναι η συνεισφορά των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Θετικό στοιχείο η επιτάχυνση πληρωμών για επιστροφές φόρου", επισημαίνει.
Προσοχή στα φέσια των Ταμείων και των Νοσοκομείων
Επίσης, λέει ότι "οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι ελαφρώς αυξημένες τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Οι ΟΚΑ και τα νοσοκομεία διατηρούν τα "πρωτεία" όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αφού αυτές ξεπερνούν το 72% του συνόλου των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης.
"Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΚΑ και Νοσοκομείων αντιστοιχούσαν στο 72,9% του συνόλου των οφειλών της ΓΚ. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις στους ΟΚΑ, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και δεν δικαιολογούν κανέναν απολύτως εφησυχασμό", επισημαίνει.
Προσθέτει ότι συνεχίζεται η συσσώρευση απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, με φθίνοντα όμως ρυθμό.
Σχετικά με την απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, αναφέρει ότι διαμορφώνεται περί το 5,5%, κυμαίνεται δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα της περιόδου της κρίσης. Παραμένει ωστόσο, όπως επισημαίνει, πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των χωρών της ευρωζώνης που εξήλθαν των "προγραμμάτων στήριξης".