Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για την 3η αξιολόγηση
Του Νίκου Ρογκάκου
Με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών σήμερα στην Αθήνα ξεκινά και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα δυναμιτιστεί από την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών.
Συνάντηση Ελλήνων τραπεζιτών με Μ. Κερέ
Για το λόγο αυτόν, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν σήμερα στη Φρανκφούρτη με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ.
Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και η προληπτική δράση, ώστε να αποφευχθούν «κεφαλαιακές τρύπες» στα πανευρωπαϊκά stress tests της προσεχούς χρονιάς και να αποκρουστούν οι ισχυρισμοί του ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο θεωρεί πως θα χρειαστούν πιο δραστικές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η «καυτή» ατζέντα της διαπραγμάτευσης
Τα άλλα καυτά μέτωπα της αξιολόγησης, στα οποία θα επικεντρωθούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, είναι:
1.Οι παρεμβάσεις στα εργασιακά (αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες κ.λπ.)
2.η δραστική περικοπή επιδομάτων
3.η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και μια σειρά ανατροπών στο Δημόσιο (κινητικότητα, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία)
4.οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
5.η ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
6.η πρόοδος στον επανϋπολογισμό των συντάξεων και στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της εκκρεμούς υποδόσης των 800.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, στο επίκεντρο θα βρεθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2018, στο πλαίσιο της οποίας οι δανειστές θα εξετάσουν και τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για πιθανό κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους πολίτες τα Χριστούγεννα, εφόσον διαφανεί υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί η έγκριση των πιστωτών.