LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 22 Ιουλίου 2017 10:44

Οι προϋποθέσεις για επιστροφή ΦΠΑ κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ με διαδικασίες εξπρές.

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο. Η νέα διαδικασία ισχύει από 1. 7. 2017 και για εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής από 1.1.2016.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι:

  1. είναι κάτοχοι «άδειας Α.Ε.Ο. Authorised Economic Operator» ή κάτοχοι «αδειών απλουστευμένων διαδικασιών», σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, εξαιρουμένων των άμεσων και έμμεσων τελωνειακών αντιπροσώπων, που έχουν άδειες σε ισχύ, ή
  2. πραγματοποιούν πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς ΦΠΑ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό δωδεκάμηνο,

εντάσσονται σε ειδικό κατάλογο και οι αιτήσεις τους διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο.

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

Οι πρώτοι κατατάσσονται με βάση το συνολικό ύψος του αιτούμενου ποσού τους για το προηγούμενο ημερολογιακό δωδεκάμηνο, κατά φθίνουσα σειρά και εντάσσονται στο κατάλογο μέχρι εξαντλήσεως ποσοστού είκοσι τοις εκατό του συνολικά αιτούμενου προς επιστροφή ποσού, από όλους τους υποκείμενους για το ίδιο ημερολογιακό διάστημα.

Οι δεύτεροι εντάσσονται στον κατάλογο εφόσον έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος, πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%
  2. Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθώς και σε τελωνειακές παραβάσεις οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα μηχανογραφικά συστήματα AXIS και ICIS αντίστοιχα.
  3. Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

Κατάρτιση καταλόγου υποκείμενων στο φόρο

1. Ο κατάλογος υποκειμένων καθορίζεται κάθε εξάμηνο, το μήνα Φεβρουάριο και το μήνα Αύγουστο κάθε έτους και ισχύει για τις αιτήσεις που καταχωρούνται στο σύστημα TAXIS από την πρώτη ημέρα των μηνών αυτών και έως την δημιουργία του επόμενου καταλόγου. Τυχόν καθυστέρηση για τον καθορισμό του καταλόγου σε κάποιον από τους ανωτέρω μήνες δεν μεταβάλλει χρονικά τον καθορισμό του επόμενου καταλόγου. Η συμμετοχή των υποκειμένων στον κατάλογο, καθώς και η τυχόν διαγραφή τους, γνωστοποιείται σε αυτούς μέσω του πληροφορικού συστήματος TAXISnet.

2. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. διαθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από τον υποκείμενο, υποχρεούται να εισηγηθεί τη διενέργεια ελέγχου πριν την επιστροφή. Το αίτημα, με πλήρη αιτιολόγηση, υποβάλλεται προς έγκριση στη Δ/ νση Ελέγχων, μέσω του συστήματος ELENXIS, η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήψης του αιτήματος.

3. Μετά τη διενέργεια της επιστροφής διενεργείται ετησίως δειγματοληπτικός έλεγχος των υποκειμένων. Το δείγμα προσδιορίζεται από τη Δ/νση Ελέγχων και καλύπτει τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό των υποκειμένων αυτών.

4. Η απόφαση ισχύει για αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που καταχωρούνται στο σύστημα TAXIS από 1.7.2017 και εφεξής.

5. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, ο κατάλογος των υποκειμένων ισχύει και για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αυτών, που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα TAXIS από 1.1.2016 έως και 30.6.2017. Ως εκκρεμείς αιτήσεις λογίζονται οι αιτήσεις, οι οποίες έχουν επιλεγεί για έλεγχο και δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου έως τη δημοσίευση της παρούσας, με εξαίρεση τις αιτήσεις, επιστροφής που έχουν επιλεγεί για έλεγχο κατόπιν εισήγησης του αρμοδίου Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., για τις οποίες η επιστροφή διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Στις εκκρεμείς αιτήσεις η επιστροφή του φόρου πραγματοποιείται άμεσα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που συντρέχει παραγραφή της αξίωσης προς επιστροφή.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. διαθέτει στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από ευρήματα του διενεργούμενου ελέγχου ή από άλλα στοιχεία, αυτός υποχρεούται να ολοκληρώσει τον έλεγχο πριν την επιστροφή, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων περί παραγραφής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Έκλεισε την επιχείρηση του και καλλιεργούσε χασισόδεντρα21:45Τραμπ: Η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα ξεκινάει τώρα21:30ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 202621:16Βέλγιο: Εθνική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας – Παραπάνω από 100.000 διαδηλωτές στις Βρυξέλλες (εικόνες)21:02Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μετεγγραφής των φοιτητών20:48Τρόμος στα Βριλήσσια: Βγήκε στον δρόμο με το τσεκούρι (βίντεο)20:34Τροχαίο στη Λαμία: Τραυματισμός οδηγού μετά την εκτροπή νταλίκας20:20Θεσσαλονίκη: Νηπιαγωγός καταδικάστηκε για έκθεση – Τετράχρονο παιδί ξέφυγε από την τάξη της και βρέθηκε στο δρόμο20:06Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:52Ισραήλ: Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε άλλους τέσσερις νεκρούς ομήρους19:37Τραγωδία στη Ρόδο – Νεκροί μετανάστες, μετά την ανατροπή ταχύπλοου19:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:05Τρίκαλα: Γυναίκες αποπειράθηκαν να εισαγάγουν ναρκωτικές ουσίες στις φυλακές…ραμμένες στα μπουφάν τους18:50Ρόδος: Χειροπέδες πέρασαν σε Δανή - Κατέβασε την ελληνική σημαία και χτύπησε αστυνομικό18:36Στο Αυτόφωρο ο άνδρας που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό 43χρονης – Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα18:22Ρόδος: Εγκεφαλικά νεκρό το τρίχρονο κοριτσάκι που βρέθηκε στον πάτο πισίνας18:08Ρέντης: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια – Πώς λειτουργούσαν17:54Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου17:40Χαλκιδική: Σώος εντοπίστηκε ο 42χρονος χειριστής σανίδας SUP17:12Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 52χρονος ογκολόγος που ζήτησε φακελάκι από καρκινοπαθή16:58
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο