“Φωτιές” από την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος
Το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο και απαιτείται άμεσα η διευθέτηση του από τους ευρωπαίους δανειστές της χώρας, αλλιώς η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το “βαρίδι” των οφειλών της, αναφέρει στην έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ενέκρινε “επί της αρχής” δάνειο 1,6 δις ευρώ, που τίθεται στην διάθεση της Ελλάδας.
«Ακόμη και με πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Περιμένω ότι θα συμφωνηθεί σύντομα μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του χρέους», υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η άποψη ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κυβέρνησης, που μέσω του Έλληνα Εκπροσώπου στο Ταμείο στρέφεται κατά των τεχνοκρατών του ΔΝΤ. «Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ παραμένουν συντηρητικές και πιο κοντά σε ένα αρνητικό σενάριο, καθώς η ανάλυση δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, τα μελλοντικά επιτόκια της αγοράς και τα συμφωνημένα δημοσιονομικά πλεονάσματα», τονίζει ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Στην έκθεση του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει τα εξής:
- “Σταθερά” στο 1% του ΑΕΠ η Ανάπτυξη
- Να μειωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022
- Χρειάζονται αλλαγές στα εργασιακά
- Απαραίτητο το “άνοιγμα” αγορών-επαγγελμάτων
Η Ντέλια Βελκουλέσκου αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 του ΑΕΠ το 2018. «Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί αναμένουμε το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάσει σε ύψος 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό για την Ελλάδα και δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», ανέφερε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η Βελκουλέσκου άνοιξε “από το πουθενά” και θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, λόγω “κόκκινων” δανείων, ζητώντας νέα stress tests από την ΕΚΤ, για να λάβει την άμεση απάντηση της Φρανκφούρτης. «Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Εάν και όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά», απάντησε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Έμμεση επίθεση στο Ταμείο, τουλάχιστον μέσω του Τύπου, εξαπολύει το Βερολίνο, με την Süddeutsche Zeitung να κάνει λόγο για αναξιοπιστία του ΔΝΤ.
Στον αντίποδα, με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν την έκθεση του ΔΝΤ Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι είναι πολύ καλό μήνυμα για τις αγορές. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών τόνισε πως «πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ενθαρρυμένος και επεσήμανε πως «θα επιτραπεί στην Ελλάδα η επιτυχής ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».
Για την έξοδο στις αγορές, η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν βιάζεται, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στον αντίποδα ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει το τεράστιο κόστος που συσσώρευσε στη χώρα η Κυβέρνηση, κόστος που - όπως υποστηρίζει - θα κουβαλάει στις πλάτες της η ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια.
Η πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται πλέον σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως η στρατηγική της Κυβέρνησης απέφερε καρπούς.