LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2017 13:20

Ντομπρόβσκις: ξεκινούν οι προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το χρέος και την επόμενη αξιολόγηση. 

AP - Βλάντις Ντομπρόβσκις

Η διατήρηση των στόχων του προγράμματος και η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος είναι τα δύο «κλειδιά» που θα μπορέσουν να ξαναβγάλουν την Ελλάδα στις αγορές, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει. Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, σημείωσε ότι,  «η ανάλυσή του τυπικά βασίζεται πάνω σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και σε πολύ "προσεκτικές" υποθέσεις στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα».

Τόνισε επίσης ότι, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση της Ελλάδας στην επικαιροποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και ότι το Ταμείο έχει συμφωνήσει με το πλαίσιο του προγράμματος και άρα θα  «πρέπει να υπάρξει και αναγνώριση ότι αυτό το πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι, η επόμενη αξιολόγηση θα λήξει σύντομα, αφού οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί και όλοι οι ελεγκτές θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ξεκαθαρίζει, τέλος ότι η Κομισιόν δεν πρέπει να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες – μέλη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε αντιπρόεδρε, γιατί αποφάσισε το Κολέγιο των Επιτρόπων την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα;

Η περίπτωση είναι πάρα πολύ πειστική. Η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι δημοσιονομικό πλεόνασμα και οι προβλέψεις μας λένε ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και πλεόνασμα 0,6% το 2018.

Ξεκάθαρα η Ελλάδα έχει διορθώσει το έλλειμμά της. Κανονικά αυτή η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί την άνοιξη, μαζί με την Πορτογαλία και την Κροατία, όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προβλέψεις μας βασίστηκαν στην προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, έτσι ήταν σημαντικό να έχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης, που δείχνουν ότι όντως το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, η ανάπτυξη το ίδιο και όλοι αυτοί οι λόγοι συντελούν στην άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Με αυτή την κίνηση ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στις αγορές;

Αυτό είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα. Συνεπώς, τώρα το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές και να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη.

Ρεαλιστικά μιλώντας, πότε μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή στις αγορές;

Κανονικά πρέπει να γίνει με το τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι χώρες που ήταν σε προγράμματα προσπάθησαν να επιστρέψουν στις αγορές από πριν. Έτσι οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα.

Να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές, ας πούμε, στο τέλος του έτους;

Δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιαγράμματα σε αυτό το στάδιο, γιατί οι διεργασίες μόλις ξεκινούν, όμως εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για την επιστροφή της Ελλάδας.

Είστε ευχαριστημένος με τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος;

Όπως γνωρίζετε, το Eurogroup αποφάσισε άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μερικά να εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος. Τα μέτρα είναι ένας άλλος λόγος για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Οπως τα πράγματα έχουν τώρα, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα.

Όμως, μετά το Eurogroup, το ΔΝΤ δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι ευχαριστημένο και ότι κάποια μέτρα πρέπει να διευκρινιστούν και να ποσοτικοποιηθούν. Συμφωνείτε;

Το Eurogroup συμφώνησε να επιστρέψει στο θέμα των μέτρων για το χρέος στο τέλος του προγράμματος, άρα σίγουρα θα επιστρέψουμε και σίγουρα θα επικαιροποιήσουμε την έκθεση βιωσιμότητας (DSA). Η ανάλυση του ΔΝΤ τυπικά βασίζεται πάνω σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και σε πολύ «προσεκτικές» υποθέσεις στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα. Όμως από την αρχή του προγράμματος η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε δημοσιονομικό. Το 2016 για παράδειγμα υπήρξε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, έτσι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν επικαιροποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Τι θα γίνει εάν το ΔΝΤ επιμείνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Είμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ, που συμφωνεί με το conditionality του προγράμματος. Ο στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Για μας αυτά όλα συνδέονται μεταξύ τους. Αν υπάρχει συμφωνία στο conditionality του προγράμματος, τότε πρέπει να υπάρξει και αναγνώριση ότι αυτό το πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Αναμένετε ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την προοπτική. Η Συνθήκη του ESM λέει ότι εργάζεται σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όταν και εφόσον χρειαστεί...

Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα ενόψει της επόμενης αξιολόγησης;

Τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι γενικά εντός στόχων. Αναμένουμε επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και επίσης ως προς την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο μέρος έχει γίνει. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα κάποια που εκκρεμούν. Θα προσηλωθούμε σε αυτό το σκέλος.

Πώς σχολιάζετε την εσωτερική πολιτική σκηνή και τις φωνές που ακούγονται για πρόωρες εκλογές; Βλάπτουν το πρόγραμμα;

Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά ζητήματα πολιτικής των χωρών-μελών. Δεν είναι κάτι που η Κομισιόν πρέπει να σχολιάζει ή να κατευθύνει...

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕιδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότηταΣήμερα 15:09 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Οικονομίας παραχώρησε συνεντεύξεις στο Bloomberg και το CNBC. Τι δήλωσε για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την οικονομική κρίση και την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. 

“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην ΕλλάδαΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Σε ισχύ τέθηκε το πλαίσιο προστασίας, καθώς υπογράφηκε η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 “Απάτητες παραλίες” ανά την χώρα.

“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίεςΣήμερα 11:00 | Ειδήσεις

Που και πως μπορούν να γίνονται οι αναφορές για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας. Τι δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης για το νέο θεσμικό πλαίσιο.


 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δίκη Τράμπ: Άτομο αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο