LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΚόσμοςΔημοσίευση: 10 Ιουνίου 2017 12:32

Σνάιντερ: Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί περισσότερα από τις προηγούμενες

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δικαίως έχουν την αξίωση η Γερμανία να τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί, τονίζει ο Κάρστεν Σνάιντερ. Τι λέει για την ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ.

Κάρστεν Σνάιντερ - SPD

«Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί περισσότερα από τις προηγούμενες. Ενώ αρχικά είχε απορρίψει το πρόγραμμα τώρα το έχει υιοθετήσει. Ακόμη όμως αρνείται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μια μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς. Όμως, σε ζητήματα που αφορούν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή και την μεγαλύτερη συμβολή των εξαιρετικά πλουσίων υπάρχει πρόοδος», είπε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανικού Σοσιαλδημοκρατκού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγά του κόμματός του και στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την γνώμη του, η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και εν μέρει τα έχει υπερκαλύψει», όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Για αυτό το λόγο», υποστηρίζει ο κ. Σνάιντερ, «θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματαγορές, αλλά και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα οικονομικά περιθώρια για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν ελκυστική την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όχι απαγορευτική λόγω της υπερβολικής φορολογίας. Η άρση εμποδίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άλλωστε και προς το γερμανικό συμφέρον».

Ο Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας

O κ. Κάρστεν διαφωνεί ριζικά με τους χειρισμούς του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και του ασκεί δριμύτατη κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, του καταλογίζει δε πως η στάση του απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από κομματικές σκοπιμότητες και δηλώνει πως «ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας - και ούτε καν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κριτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση ότι φορτώνει τα βάρη του χρέους στα αδύναμα στρώματα της ελληνική κοινωνίας και δεν επιβαρύνει τους πλούσιους, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκτιμά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Ο φορολογικός δείκτης για τις επιχειρήσεις που φτάνει ως και το 75% είναι πολύ υψηλός. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα», είπε στην Deutsche Welle.

Ο κ. Σνάιντερ υποθέτει πως ο λόγος για την άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές, σχετίζεται με το κόστος που θα είχε για τους γερμανούς φορολογούμενους μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το κόστος θα ξεπερνούσε τα 100 δισ. ευρώ. Ακριβώς μια τέτοια δημόσια ομολογία θέλει να αποφύγει ο κ. Σόιμπλε πριν από τις εκλογές. Η στάση αυτή «υπονομεύει το εκλογικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του SPD.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα συμμετοχής του. Η Ευρωζώνη είναι σε θέση να καλύψει από μόνη της τις ανάγκες της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει έχοντας έναν συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. H εμμονή στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζεται με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τον κ. Σνάιντερ. Συμπληρώνει δε σαρκαστικά πως η συμμετοχή του Ταμείου «ήταν ένα ηρεμιστικό χάπι για τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ώστε να ψηφίσουν υπέρ του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το ηρεμιστικό έχει ένα τίμημα: για να συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ενώ αν αποχωρήσει θα χαθεί στην Κ.Ο. η πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα. Ούτε το ένα όμως και ούτε το άλλο είναι πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά των χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ.»

Ο Κάρστεν Σνάιντερ συμφωνεί «απόλυτα» με τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος σε δύο συνεντεύξεις του σε γερμανικά ΜΜΕ (σ.σ. Die Welt, Spiegel), ζητά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αυτά που είχε υποσχεθεί. : «Πρόκειται για μια "έντιμη" προσδοκία. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δικαίως έχουν την αξίωση η Γερμανία να τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι μια από τις υποσχέσεις που έχει δώσει η καγκελάριος Μέρκελ.»

Για τις προσδοκίες από την συνεδρίαση του Eurogroup

Τέλος, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από την συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο κ. Σνάιντερ καθιστά σαφές πως αναμένει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωπαίων εταίρων, ότι πρώτον, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, και δεύτερον, θα αναγνωριστούν όσα κατάφεραν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός τα περασμένα χρόνια.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων19:58Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)19:43Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί19:29Δυτική Όχθη: Ανήλικος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών19:14Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών 19:00Δίκη Χρυσής Αυγής: Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας18:46ΥΠΑΑΤ: Πώς θα γίνει η πληρωμή αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα 18:32Μαρινάκης για διαγραφή Παππά: Τώρα, όμως, είναι αργά για… δάκρυα18:18Γκίλφοϊλ για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης: Μια σημαντική νίκη στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών18:05Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο17:51"Αποκαλύψεις"- Κως: Νεκρός 58χρονος που πήγε με συμπτώματα εγκεφαλικού στο νοσοκομείο και τον έστειλαν σπίτι17:37Κατίνα Παξινού: Η ιέρεια του θεάτρου στον κινηματογράφο και στα Όσκαρ17:23Νίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφο17:09ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"16:58Κυψέλη: Στη φυλακή η 16χρονη που μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο16:44"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκε16:30Άγιος Διονύσιος ο Νέος: Ο Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου16:16Χρυσοχοΐδης για "Έλληνα Εσκομπάρ" και επιχείρηση "Ίππαλος": Ο πόλεμος ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών θα συνεχιστεί16:02ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ακόμη δύο κατηγορούμενοι για τις παράνομες επιδοτήσεις15:48Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας της από τη Βουλή - Ερωτήματα για εμπλοκή της σε ΜΚΟ15:34
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο