LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 07 Ιουνίου 2017 19:13

Καραμούζης: απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

"Η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών", τόνισε μεταξύ άλλων ο  ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Eurobank. 

Νίκος Καραμούζης

«Η σημαντική πρόοδος στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη επιτευχθεί, θα πρέπει να περιφρουρηθεί και να αποτελέσει τη βάση για την αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, για μια μεγάλη επενδυτική ώθηση, που θα πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει. Με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη δημιουργία σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, τα επόμενα υφεσιακού χαρακτήρα χρόνια, μόνο η σημαντική αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, η αναγέννηση του ιδιωτικού επιχειρείν προσφέρουν αντίβαρο και προοπτική».

Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στην γενική συνέλευση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ως απόλυτη προτεραιότητα, ο κ. Καραμούζης έθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις.

«Η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν δικαιολογείται, με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία, να πληρώνουμε 300 πόντους βάσης παραπάνω, για να δανειστούμε και να μην μπορούμε και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P, Moody's.

Είναι θέμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές. Οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την περίοδο 2018-2023 είναι περιορισμένες, 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Είναι δυνατόν μία χώρα να μην μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα άνοιγαν τις αγορές για 7 δισ. ευρώ ετησίως;» ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Νομίσματα - ομόλογα - διάγραμμα

«Η εδραίωση εμπιστοσύνης εντός κι εκτός Ελλάδας θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων, τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς.

Η αποτελεσματική δε μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του ρόλου των τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην απελευθέρωση ρευστότητας και στη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων» ανέφερε επίσης ο κ. Καραμούζης.

Έδωσε έμφαση στην συστηματική και διαρκή καλλιέργεια ενός πλαισίου φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, μία σύγχρονη πολιτική γης και χωροταξίας και ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Επιπλέον, η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, πέραν των πόρων που θα φέρει στη χώρα, μπορεί να σηματοδοτήσει και τη μετατροπή της σε έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στην σημασία της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων που ήδη έχουμε ως χώρα. «Αυτή τη στιγμή οι αξίες των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι ιδιαιτέρως χαμηλές και η προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, οι σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, αλλά και σε τομείς που επιδεικνύουν δυναμισμό και καλές προοπτικές ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα logistics, η ναυτιλία, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα εξειδικευμένα βιομηχανικού προϊόντα κα, μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάκαμψης.

Ευρώ - χαρτονομίσματα

Προς το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά προγράμματα όπως το νέο ΕΣΠΑ (35δισ. ευρώ), το Juncker Plan, που υστερούμε, αλλά και η χρηματοδότηση που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, κάνοντας αναφορά και στο άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα και το κόστος εργασίας που έχει γίνει ανταγωνιστικό και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. Καραμούζης κάνοντας εκτενή αναφορά σε όσα επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έθεσε μεταξύ άλλων τα ερωτήματα: «γιατί παραμένουμε σε καθεστώς μνημονίου και χρηματοδοτικής εξάρτησης, μετά από τόσα χρόνια σημαντικών προσαρμογών» καθώς και «τι θα πρέπει ν' αλλάξουμε στην πολιτική μας για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, για να επανέλθουμε στην οικονομική κανονικότητα;». 

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, από την αρχή υπήρξαν αστοχίες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων διάσωσης, όσο και λανθασμένες εκτιμήσεις, ως προς τις υφεσιακές επιπτώσεις που θα είχε η επιθετική δημοσιονομική εξυγίανση, όπως το γνωστό θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. 

Η αξιοποίηση και από τους πιστωτές και από την Ελλάδα του Grexit ως διαπραγματευτικού μέσου, τροφοδότησε τις αβεβαιότητες και το φόβο κοινού και επενδυτών και σαφέστατα οδήγησε σε επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. 

Επιπλέον, έχουμε ατυχώς πρόσφατα εμπλακεί στον ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο εκλογών και τη διαμάχη ΔΝΤ με Γερμανία, που αποτελούν τροχοπέδη για μια πειστική συμφωνία, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αν και εν μέρει εκτιμώ, λόγω της χαμηλής αξιοπιστίας μας, οι πιστωτές θέλουνε να μας “κρατάνε” για να διασφαλίσουν πειθαρχημένη και συνεπή συμπεριφορά μας στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Καραμούζης. 

Eurogroup - Βρυξέλλες

Επισήμανε όμως ότι η στάση της Γαλλίας, σε όλες τις διακυμάνσεις και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπήρξε πάντοτε σταθερά υποβοηθητική, όχι των ελληνικών θέσεων μόνον, αλλά της στρατηγικής επιλογής υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ακόμη κι όταν αυτό αμφισβητήθηκε στο εσωτερικό. Μπορώ χωρίς δισταγμό να πω, ότι εάν δεν υπήρχε η Γαλλία τότε είναι πολύ πιθανόν οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές για τη χώρα μας, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Eurobank τόνισε όμως, ότι ανεξάρτητα από τα παραπάνω, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πορεία της χώρας μας είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη και οφείλουμε να εντοπίσουμε τα δικά μας σφάλματα και τους δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς».

«Σήμερα, με την προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, οι συνθήκες βελτιώνονται σταθερά στην οικονομία και δημιουργούνται ικανοποιητικές προϋποθέσεις για σταδιακή έξοδο από την κρίση και επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά. Έχουμε μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο οικονομικής ανάκαμψης και προοπτικής», επισήμανε ο Νίκος Καραμούζης, κάνοντας εκτενή αναφορά στον τραπεζικό τομέα που σταθεροποιείται και μετά από επτά χρόνια ζημιών επέστρεψε στην οργανική κερδοφορία το 2016 που συνεχίζεται και το 2017.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο