Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup Ιουνίου
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο μια προχωρημένη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.
Προς το παρόν πάντως, η στάση της Γερμανίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, λόγος για τον οποίο εξάλλου πυκνώνουν και οι διεργασίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν αποκλείεται η "καθαρή λύση" για τη χώρα μας να αναζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Φρανκφούρτη, ότι νοιώθει σαν να προετοιμάζει μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα, χωρίς να ξέρει πού είναι το τέρμα.
Γενικότερα, τα μηνύματα τα οποία εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη δεν είναι ενθαρρυντικά κι αυτό γιατί το Βερολίνο δεν φέρεται διατεθειμένο να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες χάραξε ο Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup.
Ο ίδιος μπορεί να μην ήταν στο συνέδριο της Φρανκφούρτης, εν τούτοις φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την υποσημείωση ότι η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη» και το κλειδί οι μεταρρυθμίσεις.
Αντίθετα, ο Μπενουά Κερέ, απευθυνόμενος σε όλες τις πλευρές των δανειστών της Ελλάδας είπε ότι, θα πρέπει όλοι οι «παίκτες» να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να επανακάμψει πλήρως το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Ο Κερέ υπογράμμισε ότι, «είναι σημαντικό να υπάρξει επαρκής συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους. «Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν», ανέφερε.
Οι θεσμοί όμως, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για το επόμενο Eurogroup εστιάζουν κυρίως στην ικανοποίηση των 140 προαπαιτούμενων. Χαρακτηριστικό αυτού είναι η αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, στα προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανώτατος οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, ο οποίος υποστήριξε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι τώρα πολύ πιο σημαντική προτεραιότητα από την ελάφρυνση χρέους.
Η Ελλάδα μπορεί να μη λάβει ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης χρέους στο επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt επικεντρώνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η εφημερίδα, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών. Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει.
Για «τεράστια πρόοδο» στη διόρθωση των ανισορροπιών που σημειώθηκαν από το 2010 στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε και την ανάγκη διευθέτησης του χρέους, ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τοποθετούμενος με ηχογραφημένο του μήνυμα στο Συνέδριο του Economist και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη Φρανκφούρτη, με θέμα: «Ελλάδα: Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές; («Greece: A comeback to the financial markets?»).
«Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε κοντά σε συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θα κάνουμε το παν για να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Για να κτίσουμε πάνω στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Θα συνεχίσω, εκ μέρους της Επιτροπής, να πιέζω όλους τους εμπλεκόμενους "παίκτες", στην εξεύρεση λύσης ζητώντας να έχουν κατά νου με υπευθυνότητα, τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά της ιστορία».