Eurogroup: “Κόντυναν” τις προσδοκίες Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η συνεδρίαση διακόπηκε γύρω στις 19:00 για να πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μπρουνό Λεμέρ, ενώ η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου μετά τις 21:00.
Άλλωστε, με δηλώσεις τους νωρίτερα, προσερχόμενοι στο Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλου χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά το τέλος το προγράμματος και διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήδη έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του, αποδεχόμενο τον περιορισμό των υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) για χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, συνεχίζοντας ωστόσο τα παζάρια όχι μόνο για το αν αυτά τα πλεονάσματα θα διατηρηθούν ως το 2022 ή το 2023 αλλά και για το ρυθμό αποκλιμάκωσης τους τα επόμενα χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος" ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγώντας ότι το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. "Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία»", είπε ο ίδιος.
Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του Χρέους.
Πάντως, και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Ελλάδα ήδη δανείζεται με πολύ καλούς όρους».
Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Αντίθετα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως.
Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί συνολική λύση το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου εξέφρασε ωστόσο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, έριξε το "μπαλάκι" στους εταίρους της Ελλάδας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι η ώρα να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, αφού, όπως είπε, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ψηφοφορία στη Βουλή δείχνει τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν από τον ελληνικό λαό και αποδεικνύει ότι ανέλαβαν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν για να μείνουν στο ευρώ.
"Πολιτικό ζήτημα" χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, καθώς, όπως υποστηρίζει, από οικονομικής σκοπιάς η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη τώρα! «Ακόμα πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα παρά πρακτικό. Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται τώρα» έγραψε στον προσωπικό του λογιαριασμό στο Twitter ο Κάζιμιρ.
"Μπορούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία" είπε στο παρθενικό του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.
Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Αισιοδοξία από την κυβέρνηση, "γκρίνια" από την αντιπολίτευση
Παρά το "ψαλίδισμα" των προσδοκιών, η κυβέρνηση περιμένει σήμερα καθαρή λύση για το ζήτημα του χρέους, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».
Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως η Γαλλία επιθυμεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος. «Ο Πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, η οποία με τον καιρό θα ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους», τόνισε πηγή του πρακτορείου Reuters. Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι το σχέδιο που σκοπεύει να στηρίξει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό ΛεΜερ, κατά τη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρεται "ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκε το σημερινό Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία".
Ηχηρή παρέμβαση είχαμε και από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και είναι ώρα για τους εταίρους μας να πράξουν το δικό τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Πάντως, την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση, επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.
Για άλλο μείγμα πολιτικής κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτίθεται στην Κυβέρνηση για τα μέτρα. Πάντως, εξέφρασε την ευχή του σήμερα στο Eurogroup να υπάρξουν θετικές ειδήσεις για τη χώρα και να δρομολογηθούν εξελίξεις τόσο για το χρέος όσο και για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε η βουλευτης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το Καλημέρα Ελλάδα.
Με ποια δεδομένα όμως προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, για το χρέος;
Eurogroup: τα δεδομένα για το χρέος
- Η επιλογή κουρέματος έχει φύγει από το τραπέζι
- «Πάγωμα» επιτοκίων στην παρούσα φάση δεν υπάρχει (δεν θέλει η Γερμανία)
- Βασική επιλογή είναι οι επιμηκύνσεις ωριμάνσεων
- Νέα παράταση περιόδων χάριτος
Bloomberg: Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.
Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.
Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.