ΔΝΤ: χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ , κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε πως παρότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, που ξεκίνησε σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων.
Παράλληλα επιβεβαίωσε την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Πεκίνο, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά, ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, ο κ. Murrey δήλωσε ότι αυτές έχουν ξεκινήσει, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. «Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον προηγούμενη εβδομάδα», είπε.
Ακόμη, επικαλούμενος την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα για τις οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, επανέλαβε ότι τώρα το ζητούμενο είναι «να προχωρήσουμε στο δεύτερο σκέλος», που αφορά το χρέος.
Επίσης, επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Τόμσεν που ακολούθησαν της συμφωνίας, ο οποίος είχε τονίσει ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να πάνε «χέρι – χέρι»με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο του μνημονίου που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα και ειδικότερα, για το έως πότε θα πρέπει να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3.5% του ΑΕΠ (έως το 2021 ή το 2022), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα επηρεάσουν τον χρονικό ορίζοντα για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση χωρίς τη συμφωνία για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ επικαλέστηκε και πάλι τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος έχει υπάρξει σαφής για το τι χρειάζεται για την ολοκλήρωση όλου του πακέτου, « συμφωνία για τις οικονομικές πολιτικές και αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, «συζητούμε για αυτό επί χρόνια, τώρα οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε διαφορετικό επίπεδο όπου πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», ενώ σε άλλο σημείο της ενημέρωσης τόνισε ότι «χωρίς συμφωνία δεν μπορούμε να προτείνουμε στο εκτελεστικό μας συμβούλιο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα».
Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκοπεύει να ζητήσει δεσμεύσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, για την εφαρμογή των πολιτικών ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, «συνήθως θέλουμε στήριξη για τις πολιτικές, αλλά δεν γνωρίζω αν αποτελεί προϋπόθεση».
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ αναμένεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και στο 2,5% το 2018, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις χειμερινές προβλέψεις είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία θα κινηθεί στο 2,7% το 2017 και στο 3,1% το 2018.