LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 07 Μαΐου 2017 11:05

Το προφίλ του δανειολήπτη που ζητά ρύθμιση οφειλών

Τι έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία από όσους προσήλθαν στα ΚΕΥΔ. Πάνω από τους μισούς δανειολήπτες έχουν δικαίωμα ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά δεν το γνωρίζουν.

κόκκινα δάνεια - τράπεζες - επιχειρήσεις

Περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες που προσήλθαν από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) σε Αθήνα και Πειραιά, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμοι Κατσέλη - Σταθάκη) αλλά δεν το γνώριζαν.

Αυτό προκύπτει από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων από την επισκεψιμότητα των ΚΕΥΔ και παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Ήδη από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των ΓΕΥΔ σε Αθήνα και Πειραιά, έχει καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών.

Στο ΓΕΥΔ της Αθήνας το πλήθος των αιτημάτων για συνάντηση, που υποβάλλουν τηλεφωνικά οι πολίτες, είναι τέτοιο ώστε τα ραντεβού να κλίνονται με καθυστέρηση μερικών ημερών γι’ αυτό και σχεδιάζεται η περαιτέρω ενίσχυση του γραφείου με προσωπικό και επιταχύνεται η εξέλιξή του σε Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).

Στο ΓΕΥΔ που λειτουργεί από τον Μάρτιο στις εγκαταστάσεις της ειδικής Γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους (Θηβών 196 - 198), ο αριθμός των επισκέψεων συνεχίζει να κινείται στα υψηλά επίπεδα του πρώτου μήνα και πλέον έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 500 δανειολήπτες.

κόκκινα δάνεια - τράπεζες - επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον έχουν κάποια πρώτα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εξαχθούν:

- Περίπου οι 3 στους 4 που προσέρχονται ενδιαφέρονται για δάνεια φυσικών προσώπων (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες). Από τις περιπτώσεις που αφορούν δάνεια νομικών προσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία (αναλογία περί του 5 στις 6) έχει να κάνει με πολύ μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των οφειλών  και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

- Πάνω από τους μισούς δανειολήπτες που προσήλθαν, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.Κατσέλη - Σταθάκη) αλλά δεν το γνώριζαν. Περίπου ένας στους τρεις είχε ως βασική επιλογή τη διαδικασία που περιγράφει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών.

- Περίπου τα δύο τρίτα όσων προσήλθαν έχουν οφειλές τόσο προς τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ), ενώ από τους υπόλοιπους η συντριπτική πλειοψηφία έχει χρέη μόνο προς τράπεζες.

κόκκινα δάνεια - τράπεζες - επιχειρήσεις

Το προφίλ του μέσου επισκέπτη είναι:

- Μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45-50 ετών)

- Κυρίως γυναίκες, εκ των οποίων πολλές έχουν αναλάβει υποχρεώσεις που απορρέουν από οικονομική δραστηριότητα που ασκούσε ο σύζυγος (χήρες, διαζευγμένες κλπ)

- Εκτός αγοράς εργασίας, που είτε δεν έχουν εισοδήματα (άνεργοι), είτε έχουν περιορισμένα εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα αύξησης (συνταξιούχοι)

- Με προβλήματα υγείας του ίδιου ή μέλους του νοικοκυριού, που συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες ή αδυναμία εργασίας.

- Με κύριο αίτημα τη σωτηρία της βασικής κατοικίας και συχνά διάθεση να εκποιήσει πιθανή δεύτερη κατοικία (σπίτι στο χωριό) , κάτι που ενημερώνονται ότι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

- Χρωστά σε πολλές τράπεζες και προσπαθεί να συγκεντρώσει τις οφειλές, κάτι που ενημερώνονται ότι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο