Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Στόχος μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου
Την άποψη ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 22ας Μαΐου εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ' αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.
Επιπλέον ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.
Ικανοποίηση θεσμών για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016
Ο εν λόγω αξιωματούχος, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέφερε επίσης την ικανοποίηση των θεσμών και της Ευρωομάδας για την υπεραπόδοση της Ελλάδα το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα.
Για το 2017 ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της χωρίς επιπλέον μέτρα ενώ για το 2018 σημείωσε πως υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%. Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σ'ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%. Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.
Διόρθωση της πρόβλεψης για ανάπτυξη το 2017, από 2,7% σε 2,0%
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017 κοντά στο 2% από 2,7%.