“Πάει” για Ιούνιο την συμφωνία η κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων
Προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά αργότερα, «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά, μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση των επαφών Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον.
«Όσο υπάρχει η τεχνική συμφωνία (SLA) “στο τραπέζι”, υπάρχει πάντα το πρόσχημα για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν προσχήματα μετάθεσης της συζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα. Η Κυβέρνηση θέλει τεχνική συμφωνία και πρόοδο στην συζήτηση για το χρέος ως την Πρωτομαγιά, οπότε αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής. Με ψήφιση μέτρων και αντίμετρων ως τις 15 Μαΐου και ολοκλήρωση της κουβέντας για το χρέος, η Αθήνα επιδιώκει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, κάτι που όμως μάλλον απομακρύνουν οι διαμάχες των δανειστών.
Στις συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για το χρέος και τα πλεονάσματα, όπως επιβεβαιώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, με αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1.
«Δουλεύουμε μαζί (με το ΔΝΤ) για να φτάσουμε στα ίδια νούμερα. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλο δεν εξυπηρετεί τον στόχο, γιατί, στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, Θανάση Τσίτσα.
Όπως μεταφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με γνώση των συνομιλιών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε με διάθεση εξεύρεσης λύσης τις προσεχείς εβδομάδες, για να μην κυριαρχήσει το ελληνική ζήτημα στην γερμανική προεκλογική ατζέντα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, που επιμένει για χαμηλά πλεονάσματα και διευθέτηση του χρέους, ερωτηθείσα από τον ΑΝΤ1 αντί δηλώσεων, αρκέστηκε να καλημερίσει ...στα ελληνικά!
Υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, σχολίασε, «νομίζω ότι είναι εφικτό να επέλθει η συνολική συμφωνία στο Eurogroup, αλλά μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα. Το άγχος της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι ο χρόνος “είναι χρήμα” και μέρος του προβλήματος, το συμμερίζονται όλοι οι εταίροι. Όλοι πια είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς».
Οι προθέσεις, αλλά και οι διαφορές των δανειστών φάνηκαν στα ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήδη από την Παρασκευή, οπότε συνάντησε Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν.
Μιλώντας στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1, Θανάση Τσίτσα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επεσήμανε «όλα θα εξελιχθούν καλά κι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με θετικό τρόπο, αρκεί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ταχύτητα στις συνομιλίες».
Ο κύκλος επαφών του Υπουργού Οικονομικών έκλεισε με τους Πόουλ Τόμσεν και Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις.
«Τα κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα και πιστεύω ότι όλοι έχουν πολύ εποικοδομητική διάθεση. Η ιδέα ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία και το γεγονός ότι υπήρξε πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 δίνουν επίσης εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία και ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι το τέλος, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να κλείσει η αξιολόγηση αλλά έχω την αισιοδοξία της βούλησης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πιέρ Μοσκοβισί.