ΥΠΟΙΚ: απάντηση στην αντιπολίτευση για τη λεγόμενη “στάση πληρωμών”
Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα και οι αναφορές των κομμάτων σε «στάση πληρωμών».
Όπως αναφέρει το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, προκαλεί έκπληξη η εμμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου με τη λεγόμενη "στάση πληρωμών" που δήθεν εξηγεί το υψηλό πλεόνασμα του 2016.
«Εξηγείται, για πολλοστή φορά, ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, οι μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος, αφού εφαρμόζεται η δεδουλευμένη βάση. Συνεπώς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διογκώσει το πλεόνασμα μέσω "στάσης πληρωμών" και "απλήρωτων λογαριασμών"» τονίζει το ΥΠΟΙΚ και καταλήγει: «Συνιστάται, ως εκ τούτου, στους διάφορους "ειδήμονες" να ενημερώνονται πρώτα για τους στοιχειώδεις λογιστικούς κανόνες πριν να σπεύσουν σε αναπαραγωγή τέτοιου είδους ανακριβειών».
Είχε προηγηθεί τόσο το δημοσίευμα της Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε ‘βουνό’ από απλήρωτους λογαριασμούς, όσο και σχόλια των κομμάτων για «ματωμένα πλεονάσματα».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας σχολίασε ότι εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Με παρέμβασή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Twitter: «Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις».
Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επί τα βελτίω αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2016 από το ΔΝΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τα οικονομικά της χώρας τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αξιολόγηση αποδείχτηκαν αβάσιμες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2018 καθώς υπάρχει ο δημοσιονομικός κόφτης και εκτίμησε ότι όσο περνούν οι μήνες το ΔΝΤ θα αναθεωρεί συνεχώς τα στοιχεία του ώστε να λάβει υπόψη την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.