LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 07 Απριλίου 2017 07:27 | Ανανέωση: 07 Απριλίου 2017 11:12

Όλα “ανοιχτά” στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι δανειστές πριν το Πάσχα. Αλλαγή στάσης από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. "Έχω καλή αύρα" είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Eurogroup - ΔΝΤ - Τσακαλώτος

Με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής στη Μάλτα βρίσκεται η Ελλάδα, αν και η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα συμφωνήθηκε ήδη σε συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής των θεσμών.

Δεν είναι τυχαίο το ότι προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έχει "καλή αύρα" για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους υπουργούς» δήλωσε προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Τυχαίο δεν είναι ούτε το "καμπανάκι" του Βάλντις Ντομπρόφσκις ότι η "ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup".

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία επεσήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι το Μάιο. Παράλληλα σε δημόσιες δηλώσεις του ο Σόιμπλε εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία για τη β αξιολόγηση, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να μη γίνει στο Eurogroup της Μάλτας.

«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί» τόνισε παράλληλα ο Β. Σόιμπλε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

EUROGROUP - ΣΟΙΜΠΛΕ - ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Άλλωστε, τον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου στην έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού τονίζει σε ανάλυσή της και η Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο».

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β. Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαίωσε πάντως τα σενάρια ότι ζητά πρόσθετα μέτρα το 2018 και έστειλε για ακόμη μια φορά μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν τους ενδιαφέρει μια πολιτική λύση αλλά τα οικονομικά δεδομένα. Στην τακτική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός έστειλε, από πλευράς του, και νέο μήνυμα προς τους δανειστές, επιμένοντας στο θετικό σενάριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δουλεύει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω» αλλά και να μην ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών της ευρωζώνης.

Eurogroup - Τσακαλώτος - Μοσκοβισί

«Υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Πυρήνας της διαπραγμάτευσης είναι ο τερματισμός του καθοδικού σπιράλ ύφεσης», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσμένει μία λύση στο πλαίσιο του Eurogroup που θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελ. Βενιζέλος: Οδηγός ταξί απείλησε με μαχαίρι συνάδελφό του για μια κούρσα09:13Γάζα: Το Ισραήλ άνοιξε προσωρινό πέρασμα για την απομάκρυνση των κατοίκων08:59Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μήνυμα ενότητας και ειρήνης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ08:46Ιωάννινα: Κρατούμενος στις φυλακές Σταυρακίου έκρυβε δεκάδες αυτοσχέδιες συσκευασίες με ναρκωτικά08:32Σεισμός στην Κεφαλονιά08:17Σύβοτα Λευκάδας: Τουριστικό σκάφος πήρε φωτιά και βυθίστηκε08:02ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου07:48Πάτρα: Συνελήφθη συμμορία ανηλίκων, για τον ξυλοδαρμό 14χρονου07:34Αγία Σοφία - Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη: Τα φριχτά βασανιστήρια και ο συγκλονιστικός βίος07:20"Ελευθέριος Βενιζέλος": Συνελήφθη 30χρονος που επιχείρησε να εισάγει παραπάνω από 8 κιλά ηρωίνης (εικόνες)07:05Γιάννης Αντετοκούνμπο – Αλπερέν Σενγκούν: Μαθήματα ήθους από τον Έλληνα διεθνή06:51Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου06:37Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τιμητικές δηλώσεις από δεκάδες μέλη του Κογκρέσου06:23Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:09Κοζάνη: Τροχαίο με αγριογούρουνο - Θανάσιμος τραυματισμός του ζώου (εικόνες)23:59Γιώργος Μαζωνάκης: Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις "κρυφές" κάμερες στο σπίτι του23:43Champions League: Πρεμιέρα με «βόμβα» και... φυσιολογικό «τρίποντο» η πρώτη αγωνιστική23:36Αγρίνιο: Επιτέθηκε άγρια σε γιατρό στα επείγοντα του νοσοκομείου - Αναζητείται από τις αρχές23:22Ανακοίνωση των παικτών του Παναθηναϊκού: Η εικόνα μας δεν ήταν αυτή που αρμόζει ως ποδοσφαιριστές του συλλόγου23:05Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών22:48
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο