“Μύλος” από τις δηλώσεις Σαπέν για το ΔΝΤ
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση "βόμβα" του Μισέλ Σαπέν περί απαίτησης του ΔΝΤ για δέσμευση και από πλευράς της ΝΔ για τα μέτρα.
«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΔΝΤ.
O Γάλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.
Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.
Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεαψεύδει πάντως τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν ότι το Ταμείο ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως «δεν έχουμε ζητήσει διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση».
Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει συμφωνία για την Ελλάδα μόνο με πολιτική λύση!
Εντατικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
Εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις μέχρι και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που υπάρχει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Γι αυτό μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες και ο Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin, παραμπέμποντας στην Ελλάδα για την για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και επανέλαβε την απόψη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη.
Αβέβαιο χαρακτήρισε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. «Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συζητήσουμε ένα σχέδιο Β΄. Κάποτε θα μας προκύψει (το θέμα). Η Ελλάδα δεν θα αντέξει κατά πάσα πιθανότητα να παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Η μεν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κοροϊδεύει ότι καθυστερεί την αξιολόγηση, γιατί αντιστέκεται στα μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει. Η δε ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα πιέζουν για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, στο όνομα του «να μην ανέβει ο λογαριασμός». Με μοιρασμένους ρόλους προσπαθούν να εξαπατήσουν και να εκβιάσουν το λαό για να συναινέσει στη νέα σφαγή του" τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.