LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 03 Μαρτίου 2017 20:24

“Γκάζια” κατά ΔΝΤ για το… φρένο στην διαπραγμάτευση

Μεγάλο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών. Επιμένει σε σκληρά μέτρα το ΔΝΤ. Παραδοχή Τσίπρα ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται μόνο αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Τσακαλώτος - Κουαρτέτο - τρόικα - Χίλτον

«Γκάζια» από την Κυβέρνηση στο Νομισματικό Ταμείο για το φρένο στην διαπραγμάτευση με την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων και την επιμονή σε σκληρά μέτρα, την ώρα που ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται μόνο αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Η Αθήνα επιδιώκει να μειωθούν οι υψηλοί στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τους οποίους επιμένουν οι Ευρωπαίοι, αποδεχόμενη ωστόσο ότι τα αντίμετρα για τα οποία διαπραγματεύεται θα εφαρμοστούν μόνο με διατήρηση της σκληρής λιτότητας, που οδηγεί σε επίτευξη των στόχων..  

 Δεν μπορεί μια οικονομία, η οποία έχει αποδείξει πλεόνασμα πάνω από 2% το 2016, όταν ο στόχος ήταν 0,5%, να επιμένει κάποιος και να λέει ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα 2% του ΑΕΠ, διότι δεν θα πιάσει τους στόχους το 2018, όταν τους έχει υπερδιπλασιάσει ήδη από το 2016. Άρα, λοιπόν, πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που λέει το πολύ απλό: στο βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, μηδέν επιπλέον λιτότητα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρωθυπουργό.  

Εν τω μεταξύ, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση έδωσε από την Αθήνα ο Μπερνάρ Καζνέβ, στο πρόσωπο του οποίου ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε την Γαλλία για την στάση της υπέρ της χώρας μας.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΑΖΝΕΒ

«Η Γαλλία εμπιστεύεται το μέλλον της Ελλάδας, εμπιστεύεται την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ανακτήσει την ανάπτυξη. Έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  δήλωσε: «θέλω να εξάρω - και να ευχαριστήσω γι’αυτό - την συμβολή της Γαλλίας στο να βρει η Ελλάδα τον σταθερό της δρόμο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη». 

Αργή και… βασανιστική η διαπραγμάτευση 

Πάντως, η διαπραγμάτευση κινείται με βήμα εξαιρετικά αργό, κυρίως λόγω της επιμονής για σκληρά μέτρα που δείχνει το  ΔΝΤ. Να μαλακώσει την στάση του έναντι της Ελλάδας το κάλεσε ο Μισέλ Σαπέν,  μετά τις συναντήσεις του με Τσακαλώτο και Παπαδημητρίου.

«Το ΔΝΤ είναι μεν απαραίτητο, αλλά θα πρέπει κι αυτό να είναι προσεκτικό στις απαιτήσεις του. Δεν μπορεί να ζητάει κανείς τα πάντα σε μια Ελλάδα που έχει καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Συνάντηση - Τσακαλώτος - Σαπέν

Λάβρος κατά του Ταμείου, κατηγορώντας το για εκβιασμό, ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος από το Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι «το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της ασυμμετρίας ενώ αρκετές φορές φτάσαμε και στα όρια του εκβιασμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του προγράμματος δημιουργεί εμπλοκές και χωρίς να είναι θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι η συμφωνία θα κλείσει στην ώρα της, ενώ ο Τόμας Βίζερ καλεί την Αθήνα να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της κι ο Κώστας Σημίτης λέει ότι το Grexit παραμένει πιθανό.

«Υπάρχει μια ευρεία αντίληψη, σωστή ή λάθος, ότι πολλά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζονται. Θα ήταν καλό αν θα μπορούσε κανείς γρήγορα να διαλύσει αυτή την εντύπωση, η οποία προφανώς δεν είναι καλή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, ενώ από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι «το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι».

Ερωτήματα για νέο δάνειο

Ερωτήματα, ενώ Αθήνα και κουαρτέτο δεν ξέρουν πώς θα καλυφθεί το κενό αν τελικώς το Νομισματικό Ταμείο δεν μετέχει με χρηματοδότηση στο τρέχον πρόγραμμα, προκαλεί άρθρο του Politico, ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει άλλο δάνειο, από την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Αθήνας καθιστά το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ακόμα πιο περίπλοκο, την ώρα που η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μάχεται για τους όρους του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του Politico.

Το Μαξίμου είχε ανακοινώσει από τις 20 Φεβρουαρίου την πρόθεση του να ζητήσει το δάνειο για να καλύψει προγράμματα δημιουργίας ως 450.000 θέσεων εργασίας. Τα επιτόκια με τα οποία δανείζει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πολλαπλάσια αυτών που πληρώνει η Ελλάδα στους δανειστές της, ενώ όπως το κατηγορεί η Αντιπολίτευση, το Μαξίμου επιδιώκει με ακριβό τρόπο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με ολιγόμηνες συμβάσεις, για να μειώσει τεχνηέντως και για λίγο την ανεργία, βολεύοντας παράλληλα κομματικούς ημέτερους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΟΚ - Λουτσέσκου: Να ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα με τη σωστή νοοτροπία23:59Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στους Νέους Επιβάτες – Συναγερμός στα Λουτρά Λαγκαδά (βίντεο)23:44Κρήτη: Μοτοσυκλέτα παρέσυρε ανήλικη (εικόνες)23:29Βόρεια Ελλάδα: Ξεκίνησε η κακοκαιρία - "Άνοιξαν" οι ουρανοί σε Κοζάνη και Σέρρες (βίντεο)23:15Χρήστος Μπουκώρος: Παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας, δεν θα επωμισθώ το βάρος όσων συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ23:00Υμηττός: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τον κίνδυνο φωτιάς - Τα σημεία στα οποία θα απαγορευθεί η διέλευση 22:46Αδιανόητο περιστατικό στο Ηράκλειο: Τροχαίο απέναντι από....καραμπόλα (βίντεο)22:31Missing Alert για την εξαφάνιση 31χρονου22:17Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα22:00Καμίνι η χώρα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Που χτύπησε "κόκκινο" ο υδράργυρος21:46Τροχαίο που κόβει την ανάσα: Εργάτης έμεινε στον… αέρα μετά από σύγκρουση γερανού με νταλίκα (βίντεο)21:29Τζεφ Μπέζος - Λόρεν Σάντσεζ: Ο γάμος της χρονιάς και οι λαμπεροί καλεσμένοι21:15ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου21:01Θεσσαλονίκη: Σε ποιες περιοχές θα απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω αυξημένου κινδύνου φωτιάς20:44Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές Ιουνίου 20:30Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:14Ασθένειες των ωοθηκών και πως επηρεάζουν την γονιμότητα19:59Σαμοθράκη: Τουρίστας ανασύρθηκε από καταρράκτη χωρίς τις αισθήσεις του19:45Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Κασσάνδρας για ένα 24ωρο 19:31Τραμπ - Ανώτατο Δικαστήριο: Δεν θα μπλοκάρουν τις προεδρικές αποφάσεις τα κατώτερα δικαστήρια19:17
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο